Koho obdivují čeští politici? Kurze, Macrona, ale třeba také Merkelovou

15.07.2018 11:01

V Evropě stále stoupá obliba populistů a protestních hnutí a právě rakouský kancléř z lidové strany Sebastian Kurz je často zmiňovaným a inspirující příkladem v tom, jak lze ve volbách uspět i s tradiční stranou. Nejen Kurz je však inspirací pro politiky ze středu a pravé části spektra české politické scény. Podle odpovědí některých z nich pro server iDNES.cz často vzhlíží i k německé kancléřce Merkelové, francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi, nebo maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi.

Koho obdivují čeští politici? Kurze, Macrona, ale třeba také Merkelovou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

I když je Sebastian Kurz na politické prostředí velmi mladý, stal se předsedou rakouských lidovců, vyhrál s nimi volby a získal křeslo kancléře. Loňský volební triumf přitom Kurz navíc ukořistil v době, kdy jsou tradiční strany jinde v Evropě v útlumu a k moci se derou různá protestní uskupení, píše server iDNES.cz. Výrazným se stal především v migrační politice, kdy se k problému migrace, která Rakousko zasáhla, postavil velmi tvrdě. Pochopil, že přílišnou otevřenost migraci občané nevítají a že je potřeba přistěhovalecké politice dát jasné limity, s čímž slavil velký úspěch.

Svým postojem Kurz velmi imponuje například europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL), který Kurze vnímá jako hlavní hybnou sílu v konstruktivním řešení migrace a bezpečnosti v Evropě bez nesmyslných kvót. „Navíc prosazuje velmi rozumnou reformu EU založenou na intenzivní diskuzi tak, aby se v EU cítily dobře všechny země, ne jen největší hráči. Jeho návrhy jsou blízké českým pozicím, se kterými souhlasím a jsem velmi rád, že si Rakušané zvolili takového lídra,“ uvedl.

O výborných osobních zkušenostech s Kurzem hovoří i stávající předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Moje osobní zkušenosti s ním jsou výborné, jeho schopnost rozhýbat rakouské lidovce a vyhrát volby hovoří samy za sebe,“ nešetřil chválou na jeho adresu Bělobrádek. A souhlasil s ním lidovecký poslanec Jiří Mihola. „Zaujal mě mimo jiné svým jasným přístupem a pojmenováním problémů Evropy,“ vysvětlil své sympatie, které k rakouskému kancléři chová.

Obdivuhodné je u Kurze prý hlavně to, že jako alternativu těm, kteří poskytují jednoduchá řešení na složité problémy, nabídl tradiční stranu – a uspěl, uvedl poslanec Dominik Feri z TOP 09. „Stejným směrem naslouchání a vstřícnosti se budou muset vydat i české strany. Další kroky Sebastiana Kurze se rozhodně vyplatí sledovat,“ uvědomuje si Feri.

Kromě Kurze je pro část křesťanských demokratů inspirující i německá kancléřka Angela Merkelová, říká lidovecký poslanec Marek Výborný. „V některých ohledech je to jistě rakouský kancléř Sebastian Kurz, podobně, ale opět ne zdaleka ve všem, i německá kancléřka Angela Merkel,“ dodal.

Slova obdivu k Merkelové chová i první místopredsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová z TOP 09. Německo podle ní pod jejím vedením prosperuje. „Zachovává klidný přístup, lidskost a rozhodnost i v nejsložitějších nepopulárních tématech. Nepodléhá vábničce populismu, který obchází celou Evropou, a je jednou z mála skutečných lídrů nejen v Evropě, ale celosvětově,“ objasnila důvody svého příklonu k Merkelové.

Původní zdroj ZDE

To u předsedy středových Starostů a nezávislých (STAN) Petra Gazdíka vede na plné čáře francouzský prezident Emmanuel Macron. „Má tah na branku. Je schopen předkládat řešení a v té situaci Francie, která je opravdu nelehká, přichází s konkrétními řešeními,“ oceňuje jej Gazdík. „Inspirativních a odvážných politiků máme dnes nedostatek. Levice je v krizi, na pravém středu a na pravici je situace jen o málo lepší. Jakkoliv s ním v řadě věcí nesouhlasím, tak ve středu vidím jako inspirativniho snad jedině Macrona,“ řekl Pavel Telička.

Maďarský premiér Viktor Orbán se pak stal favoritem pro poslance za ODS Václava Klause mladšího. „Inspirativní je také britský ministr zahraničí Boris Johnson a poslanec německé AfD českého původu Petr Bystroň,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…