Kolaps v Afghánistánu: Tři tálibové přijeli taxíkem a oznámili starostovi, že přebírají město. Česko evakuuje ambasádu

15.08.2021 7:31

Islámské hnutí Tálibán už dobylo Mazáre Šaríf a několik provincií, nyní se blíží ze všech stran ke Kábulu. Komentátor Martin Hekrdla na sociální síti citoval z textu francouzského deníku Le Monde, jak vypadá přebírání afghánského území.

Kolaps v Afghánistánu: Tři tálibové přijeli taxíkem a oznámili starostovi, že přebírají město. Česko evakuuje ambasádu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Bojovníci Tálibánu v červnu 2021 před kamerou stanice France 24

Podle Le Monde bojovníci radikálního hnutí zde prý přebírají moc v podstatě bez jakéhokoliv většího odporu, o občanské válce nemůže být řeč. Některé země zde zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany.

Tálibán v posledních dnech dobyl velký počet provinčních středisek, některá se při tom vzdala bez boje. Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země

Novinář Hekrdla na konkrétním případě ukázal, že obsazení Kábulu Tálibánem a upevnění jeho moci v Afghánistánu bude pro ozbrojence doslova „hračkou“. V Kábulu hrozí humanitární krize, jelikož tam v posledních dnech před rychlou ofenzivou islamistů utekly již desetitisíce lidí. Ti, kterým tálibové zaklepou na dveře, údajně obětují pro záchranu vlastního života i své nejbližší.

„Celá ta hrůza je stejně mrazivá jako groteskní. Jeden občan před táliby údajně vydával svoji manželku i dceru za své dvě řádné ženy (což islámské právo šaría povoluje a ctí). Vzali mu manželku se slovy, že jedna žena každému stačí,“ cituje žurnalista z francouzského tisku.

Vzpoura se prý nekoná ani ze strany starostů tamních měst: „Pozorovatelé OSN telefonovali, že do jednoho afghánského městečka přijeli tři tálibové taxíkem (!), vystoupili a sdělili starostovi, že přejímají místní správu. Bylo jim vyhověno. Občanská válka? Těžko říct,“ dodal Hekrdla další podrobnosti, které si v neděli budou moci přečíst francouzští čtenáři.

Některé země kvůli záchraně svých občanů před postupem Tálibánu zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany. Také Česko rozhodlo o okamžitém stažení dvou svých českých diplomatů z Kábulu i o evakuaci jejich místních spolupracovníků na mezinárodní letiště.

Záchranné lety jsou naplánovány na nejbližší dny. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali.

Situace vyeskalovala za poslední měsíce v důsledku stažení amerických vojáků i vojáků dalších zemí NATO z Afghánistánu v posledních třech měsících, mezi nimiž působili také Češi. Několik tisíc amerických vojáků a několik stovek britských vojáků se však nyní do země vrací kvůli zmíněným evakuacím personálu ambasád a dalších lidí. Část Američanů dorazila v pátek a dnes. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…