Kolář a Novotný mají podporu v NATO. Stoltenberg v ČT rázně varoval Rusy. Je nutné silně reagovat, padlo

08.05.2020 9:17

„Jakýkoli pokus o použití síly či zastrašení zvolených zastupitelů je pokusem o podkopání demokracie jako takové. A proto na něco takového musíme silně reagovat a jasně říct, že to je neakceptovatelné,“ odmítl v rozhovoru v Událostech, komentářích generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zastrašování a výhrůžky českým politikům ze strany Ruska. A promluvil i o ruské „dezinformační kampani“.

Kolář a Novotný mají podporu v NATO. Stoltenberg v ČT rázně varoval Rusy. Je nutné silně reagovat, padlo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Stoltenberg se postavil za pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a další politiky, jimiž byla v návaznosti na jejich kritiku Ruska přidělena policejní ochrana.

„Nechci se pouštět do spekulací, ale chci říct, že jakýkoli pokus o zastrašování, o vyhrožování veřejně zvoleným zástupcům, to je naprosto nepřijatelné, protože když se něco takového děje, tak se jedná o snahu o podkopání síly naší demokracie,“ upozornil generální tajemník NATO a postavil se za pražského primátora, za starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (za TOP 09) a za starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS).

Následně řekl, že se „můžeme lišit v názorech“, ale využívání výhrůžek a zastrašování ve snaze podkopat mandát demokraticky zvolených zástupců považuje za absolutně nepřijatelné.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Zmínil, že NATO je založené na principech vlády práva, demokracie a svobody. Možné zásahy Ruska proto vnímá jako pokus o „podkopání demokracie jako takové“.

„Na něco takového musíme silně reagovat a jasné říct, že to je naprosto neakceptovatelné,“ doplnil.

NATO se dle jeho slov snaží podporovat bezpečnost i v teritoriu Blízkého východu, aby pod rouškou pandemie nedošlo k navýšení hrozby terorismu například ze strany Islámského státu.

V Rusku organizace zaznamenala vyjádření, která byla dle Stoltenberga „chybná“. „Chtějí nás vyobrazit jako alianci, která je neschopná reagovat. Že spojenci nereagují jednotně při reakci na koronavirovou krizi. Ale opak je pravdou. My jako spojenci stojíme bok po boku. Vidíme zde příklady společné pomoci,“ uvedl.

A ocenil, že Česká republika zásadně pomáhala Itálii, Španělsku či Severní Makedonii. A využili jsme přitom podporu NATO při transportech materiálu.

„Musíme se postavit proti této dezinformační kampani,“ prohlásil Stoltenberg. Za nejlepší způsob docílení tohoto stavu považuje zajištění svobody médií. Na propagandu se tak má reagovat fakty.

Rusko v posledních dnech nejvíce kritizuje starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. V nelibost však ze strany Ruska upadl i pražský primátor Zdeněk Hřib kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný se neblaze v Rusku zapsal svým záměrem postavit pomník vlasovcům. Ten byl odhalen na konci dubna.

V Rusku nyní trojice pražských politiků dennodenně plní tamní média a jsou z ruské strany terčem velmi ostrých vyjádření. Z ruské strany jim dokonce hrozí i trestní stíhání. Právě to naše Ministerstvo zahraničních věcí důrazně odmítá.

Vztahy vyostřilo i tvrzení týdeníku Respekt, že do Prahy přicestoval před několika týdny pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricinem. Moskva to dementovala jako novinářskou kachnu. Česko si za tento článek od Ruska vysloužilo i diplomatickou nótu. Následně však po našem ohrazení o svobodě tisku ruské velvyslanectví nótu označilo za pouhou prosbu.

Prezident Miloš Zeman v úterý v rozhlasu označil výhrůžky ruských činitelů trestním stíháním pražských politiků za přemrštěnou reakci, která je ale reakcí na hloupost, kterou udělali „naši jinak bezvýznamní politici“. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli v České televizi uvedl, že ruské výhrůžky pražským politikům jsou nepřijatelné, vláda ale odvetné kroky včetně případného vyhoštění některých diplomatů podle něho podnikne až po potvrzení informací bezpečnostními složkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…