Kolem 200 Kč na nádrž dá občanu stát. Ve Francii

15.03.2022 12:56 | Ze sítí

Poslanec a bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) upozorňuje, že mnoho evropských států již přistoupilo kvůli vysokým cenám pohonných hmot k finanční pomoci svým občanům. Naposledy se rozhodl přispívat Francouzům na benzín prezident Emmanuel Macron, konkrétně v přepočtu necelé 4 české koruny na litr, což udělá při běžném tankování zhruba 200 korun úspory. „A Petr Fiala nic,“ diví se Vondráček.

Kolem 200 Kč na nádrž dá občanu stát. Ve Francii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Opoziční hnutí ANO již několik týdnů tepe do vlády, že nic nedělá s vysokými cenami pohonných hmot. „Já tomu pořád nedokážu uvěřit, že tahle vláda pěti stran nedělá vůbec nic s cenami pohonných hmot. Vůbec nic. Přitom jim to říkají experti, jejich vlastní rádci. Navíc vidí, že ostatní evropské státy proti cenám zasáhly! U nás se lidé opravdu začínají obávat, že to ekonomicky přestanou zvládat. A premiér Fiala a spol... NIC! Starosti lidí jsou jim úplně fuk,“ čílí se na svém facebooku Vondráček a dodává, že hnutí ANO prosazuje snížení DPH na pohonné hmoty nebo finanční příspěvek.

Tyto návrhy ale vláda Petra Fialy odmítá s tím, že jde o populismus a není to dobré řešení. Vondráček ale Fialovi vzkazuje, že i Francie bude svým občanům přispívat na pohonné hmoty. „A teď už i Emmanuel Macron se spikl proti Petrovi Fialovi a bude přispívat Francouzům na benzín,“ informuje Vondráček.

Podle serveru france24.com zavede Francie slevu ve výši 0,15 eura (necelé 4 koruny) na litr pohonných hmot, aby pomohla řidičům vyrovnat se s rostoucími cenami. Opatření bude platit po dobu čtyř měsíců od 1. dubna a mělo by vládu stát přes 2 miliardy eur (cca 50 miliard korun).

Ceny benzinu a nafty se v posledních týdnech po celé Evropě vyšplhaly na rekordní hodnoty, protože ruská invaze na Ukrajinu zvýšila napětí na trhu poté, co se ekonomiky začaly zotavovat z pandemie koronaviru.

Gesto podpory francouzských motoristů oznámil prezident Emmanuel Macron, který se ve volbách příští měsíc bude ucházet o znovuzvolení do funkce. Macron uvedl, že sleva se bude týkat jak domácností, tak i kamionové dopravy a zemědělců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…