Kolem Klausovy amnestie je tajemno, nedá se zjistit prakticky nic. Vypovídá právník z bohnické léčebny

10.10.2015 21:47

Právník Psychiatrické léčebny v Bohnicích a bývalý novinář Tomáš Němeček se už roky snaží zjistit, co vedlo exprezidenta Klause k vyhlášení kontroverzní amnestie. Překvapuje ho, jak je obtížné dostat se v této věci k určitým informacím, když si uvědomíme, že se spekulovalo i o korupčním pozadí celé amnestie.

Kolem Klausovy amnestie je tajemno, nedá se zjistit prakticky nic. Vypovídá právník z bohnické léčebny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Osobně si myslím, že ta amnestie je spíš monumentální diletantství několika fušerů, kteří se pokusili udělat svou představu o amnestii, a že v tom je spíš neschopnost než zlý úmysl. Ale je třeba to vyjasnit,“ poznamenal Němeček v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Právě zdůvodnění amnestie mohlo vyvrátit spekulace, že za jejím vyhlášením stály zájmy těch, kterých se nakonec opravdu týkala. Němeček je přesvědčen, že k tak významnému právnímu aktu musí existovat nějaké podklady, jenže realita je jiná. Právník tedy alespoň chtěl, aby amnestii zdůvodnili sami její tvůrci, ale ani to se nestane, díky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Němeček žádal, aby ve věci amnestie poskytli svědeckou výpověď Václav Klaus, stávající kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář, Ladislav Jakl, či právník Zdeněk Koudelka, jenž měl být jedním z lidí, kteří se na amnestii podíleli. Soud však tuto žádost smetl ze stolu jako nadbytečnou.

Právní bitva o vysvětlení tím končí, alespoň pro Němečka, který už celé věci nechce věnovat čas ani peníze. Mohl by se sice obrátit na Ústavní soud, ale ten už v roce 2013 konstatoval, že se amnestií zabývat nebude, protože se vymyká klasickému právnímu chápání spravedlnosti. Pracuje s pojmy jako je odpuštění, zapomenutí či milosrdenství a ty lze jen těžko zkoumat ze soudního hlediska. Takže se Němeček na Ústavní soud neobrátí a za vším udělá tečku. Konec zkoumání.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…