Kolik bude stát služební zákon? Jourová a Bartošek se přeli v ČT

19.05.2014 22:29

Koalice stále jedná o finální podobě služebního zákona, který Česko stále nemá. Navzdory tomu, že se příprava zákona v zásadě blíží do cíle, stále není jasné, na kolik tento zákon zatíží státní kasu. Před televizními kamerami České televize se o to přeli koaliční politici - ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a místopředseda sněmovny Jan Bartošek. Oba se podivovali nad tím, že stát vlastně přesně neví, jak rozsáhlý má aparát.

Kolik bude stát služební zákon? Jourová a Bartošek se přeli v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Česko se možná již brzy dočká služebního zákona. K jeho přijetí se Česká vláda zavázla ještě před vstupem Česka do EU. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale zákon zřejmě skutečně uvede v život. O jeho podobě v pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali ministryně Věra Jorová (ANO), místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a výkonný ředitel Bubenik Partners Jan Bubeník.

"Probíráme zákon paragraf po paragrafu a teď už jsme se dostali k věcem, které nejsou tak výbušné i politicky. Také odfiltrováváme věci, které budou projednávat koaliční špičky na jednání ve středu,“ prozradila Jourová. Bartošek považuje za nejdůležitější otázku, kolik bude zákon vlastně stát. Mohlo by jít až o osm miliard korun ze státního rozpočtu. Což není právě málo. Jourová k tomu ale dodala, že finanční stránka věci je dána především odměňováním úředníků a vláda plánuje v příštích dvou letech odměňování úředníků neměnit.

Na propouštění teď není správný čas, shodli se koaliční politici

„My budeme tu kapitolu odměňování s účinností od 1. 1. 2017 dopracovávat, uvedla dále ministryně s tím, že vláda bude pracovat na tom, aby byl i v dalších letech zákon pro státní rozpočet co nejpříznivější. „Já bych si teď vůbec netroufla tvrdit, že to bude osm miliard, podotkla Jourová. Vláda totiž nemá přesná data o tom, koho všeho se zákon dotkne „Zatím je odhad, že se zákon dotkne 70až 80 tisíc úředníků. Přesnější údaje budou známé na konci června,“ prozradila Jourová

Bartošek se se svou kolegyní z vlády shodl v tom, že je zvláštní, pokud ani stát neví, jak rozsáhlou má vlastně státní správu. Jourová to ale přičítá na vrub předchozím vládám, protože o potřebě přijmout služební zákon Česko ví spoustu let.

A není tedy čas státní správu zeštíhlit? „Začínat restrukturalizaci státní správy prohlášením, že budeme propouštět, je špatně,“ uvedl Bartošek. Stejně tak Jourová ujistila, že se žádné vyhazovy nechystají. Počítají ale s podporou zkrácených úvazků či podpory práce z domova, což by mělo pomoci např. matkám, které se chtějí vrátit do zaměstnání po mateřské dovolené.

Odměňování úředníků

„Chceme tam mít relativně vysoký tarif, ale znova podotýkám, že pro další dva roky ho nezvyšujeme. Myslím si, že zásadní změna v odměňování bude, že chceme odbourat ty tzv. excesy, tedy vysoké odměňování některých úředníků,“ řekla Jourová. Bartošek k tomu dodal, že státní správa musí být zároveň schopna přilákat kvalitní lidi, kteří budou pro státní správu odvádět odpovídající práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…