Kolíne, Kolíne. Okolo Třeboně. I za lidové písničky se musí platit autorské poplatky, což chce senátor změnit

22.10.2015 14:52

Senát dnes pustil do druhého čtení a přikázal příslušným výborům projednání úpravy autorského zákona, kterou předložil senátor Ivo Valenta spolu s dalšími třemi kolegy. Úprava má zbavit folklórní soubory nutnosti platit poplatky Ochrannému svazu autorskému za díla tradiční lidové kultury, jejichž autor není znám.

Kolíne, Kolíne. Okolo Třeboně. I za lidové písničky se musí platit autorské poplatky, což chce senátor změnit
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

Současná právní úprava to také umožňuje, ale praxe je odlišná. Dochází k tomu, že dodavatelé živé hudební produkce či její provozovatelé hradí OSA i licenční poplatky, které nemusí a jež úpravě podle autorského zákona nepodléhají. „V minulosti byla mezi Ochranným svazem autorů a Folklórním sdružením České republiky uzavřena smlouva o kolektivním placení autorských poplatků a v rámci ní byl nastaven výhodný paušální poplatek pro jednotlivé folklórní soubory či pro festival. Folklórní soubory hradily tento poplatek Folklórnímu sdružení České republiky a to jej mělo odvádět kolektivnímu správci. Poté, co se Folklórní sdružení České republiky dostalo do složité finanční situace, hradily folklórní soubory poplatek Ochrannému svazu autorů v závislosti na počtu návštěvníků. Stručný průzkum ukázal, že v případě, kdy by byl vztah mezi folklórním souborem a Ochranným svazem autorů nastaven napřímo, byla by tato varianta pro folklórní soubor levnější,“ řekl k návrhu senátor Ivo Valenta.

To si mnohé folklórní soubory neuvědomují. Licenční poplatek ve skutečnosti nemusí platit, neboť prezentují pouze hudební díla, která se v dané lokalitě tradují z generace na generaci. Další ze spolupředkladatelů úpravy Martin Tesařík (ČSSD) neváhal i jmenovat: „ V Hodoníně za vojáčka, Piju, piješ, Tovačov, Tovačov, Kolíne, Kolíne nebo Okolo Třeboně. A mnoho dalších.“ Podle senátora Miloše Vystrčila je úprava potřebná už jenom proto, že Ochranný svaz autorský již adresoval Senátu dopis, aby byl Valentův návrh zamítnut. „Už jen tento fakt je pohnutkou k tomu, abychom se tím zabývali i ve výboru pro územní správu, kterému předsedám,“ řekl PL Vystrčil. Senátor Jiří Šesták (HOPB) ovšem na plénu Senátu připomněl i riziko navrhované úpravy. Řekl, že v ní není řešena otázka autorských práv směrem k zahraničí. Podle Šestáka může i některá píseň pokládaná za anonymní a lidovou podléhat autorskému právu. „Může se vám stát, že se ozve nějaký kovboj z Ameriky anebo jeho agentura. Co potom?“ připomněl. Paralelně s návrhem senátora Iva Valenty připravuje velkou novelu autorského zákona na příští rok i Ministerstvo kultury.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…