Komedie! Putin a další se sešli nad Sýrií. Je prý jasné, jak to skončí

02.07.2020 13:26

Reportérka Markéta Kutilová se na svém facebookovém profilu rozepsala o tom, jak se včera opět rozhodovalo o další budoucnosti Sýrie. "Ježine, tohle je komedie," sdělila.

Komedie! Putin a další se sešli nad Sýrií. Je prý jasné, jak to skončí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Publicistka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová.

"Včera se opět rozhodovalo o další budoucnosti Sýrie. Rokovali pánové, kteří Sýrii ovládají už dlouhou řadu let - tedy Putin, Ruhání a Erdogan. Nevíme, na čem se dál dohodli, ale ta prohlášení, která pustili pro veřejnost, jsou fakt vtipný. Připomínám jen, že tyhle tři země dodávají od počátku války nejvíc zbraní do Sýrie a od počátku války jsou jejím motorem, bez jejich zásahů už by bylo dávno po boji," poznamenala k setkání ruského prezidenta Vladimira Putina, íránské hlavy státu Hasana Rúháního a tureckého prezidenta Erdogana.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

"Nejlepší je Erdogan, jehož Turecko od počátku války podporuje radikální sunnitské islamistické skupiny, spolupracovali s ISIS a v Sýrii kousek po kousku ukrajuje území pro sebe (dnes Turecko kontroluje 10 000 kilometrů čtverečních Sýrie, odkud vyhnali místní obyvatele, ve školách je turečtina a platí se tureckými lirami), tak Erdogan prohlásí: 'Budeme pokračovat v našem úsilí dosáhnout v Sýrii stabilitu, mír a bezpečí. Chceme, aby Sýrie byla teritoriálně i politicky jednotná, to je naše priorita.'," uvedla Kutilová. 

A všímá si i vyjádření Ruháního, který podle jejích slov i přesto, že v Sýrii je jeho 40 tisíc vojáků na podporu režimu Bašára Asada, řekne: Není zde žádné vojenské řešení. "Putin, bez jehož podpory by dávno Asadův režim v Sýrii padnul, prohlásí: 'Budeme proti teroristům v Sýrii bojovat až do jejich úplné porážky. Sýrii ničí sankce uvalené USA, jsou ilegální.' Zajímavé by bylo, co tihle tři pánové dohodli bez Trumpa, protože USA nyní kontrolují většinu syrské ropy, a ta je sakra důležitá pro celou syrskou ekonomiku. Rafinérie jsou rozmláceny po bojích s IS, ale co s nimi bude dál, je dost zásadní, nicméně zatím dost nejasné," uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…