Komentář přeoperované šéfky Mladého Pirátstva: Koho udáme? Hledali, nenašli... Tak si ulevila na síti

17.04.2021 19:42

Šéfka Mladého Pirátstva Georgia Hejduková, která v posledních letech procházela procesem změny pohlaví a jejíž zájmem jsou lidská práva, ve svém facebookovém komentáři, který se šíří internetem, píše o transgender problematice v Česku. Došla ke znepokojivému zjištění, že extrémní transfobie je v Česku problém.

Komentář přeoperované šéfky Mladého Pirátstva: Koho udáme? Hledali, nenašli... Tak si ulevila na síti
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

I když se situace transgender menšiny v tuzemsku nezdá krizová, Hejduková ji vnímá jako značně problematickou. Transgender jsou zákonem spíše znevýhodněni – společnost je sice toleruje, ale často má potíže je skutečně respektovat.

Na nepřátelské až nenávistné postoje k transgender a transsexuálním lidem upozornila Hejduková ve svém facebookovém komentáři. „Extrémní transfobie je v ČR problém. Bohužel tenhle problém se neřeší,“ zdůraznila.

Kritiku, kterou vyvolaly přijaté změny týkající se přejmenování Mladých Pirátů na Mladé Pirátstvo, Hejduková řešila s právníkem: „Nedávno jsme procházeli s právníkem komentáře v kauze Mladé Pirátstvo a bohužel drtívá většina z nich není na trestní oznámení,“ lamentovala Hejduková na tím, jak se společenost ve skutečnost staví k transgender osobám. Tento termín jednoduše znamená, že se neidentifikujete s tím, co vám bylo „přiděleno“.

„Dokud to tak bude, tak se budou translidé bát žít otevřeně. A to je špatně,“ povzdechla si předsedkyně Mladého Pirátstva. I když jsou transgender lidé v Česku terčem útoků, ve většině případů o tom nebývá slyšet. Diskriminace translidí je málo zmapovaná, jelikož málokdo, od policie po soudy, se o tyto okolnosti skutečně systematicky zajímá.

Příslušníci LGBT komunity se prý často setkávají se sekundární viktimizací ze strany orgánů činných v trestním řízení, což je odrazuje od ohlašování útoků na policii. Podobně jako třeba homosexuálové, i mnozí translidé tedy váhají s nahlášením útoků nebo se žalobami, neboť to, podle nich, může přinést víc problémů než vyřešení.

Komentář Georgie Hejdukové (která se narodila před dvaceti lety jako Jiří Hejduk) se šíří internetem, převzaly ho například Konzervativní noviny.

Název mládežnická organizace České pirátské strany změnila z Mladých Pirátů na Mladé Pirátstvo, aby byla více genderově neutrální. „Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže,“ vysvětlil místopředseda Radek Holodňák, absolvent humanitních studií na Karlově univerzitě.

„Čím dříve uděláme takovéhle změny, tím lépe, protože až se v budoucnu staneme slavnou masovou organizací s desetitisíci členy a členkami, pak by se to už měnilo hůř. Dáme jasně najevo, že jsou u nás vítány i ženy a nebinární osoby,“ psal na fóru České pirátské strany.

Změnu názvu oznámilo Mladé Pirátstvo s tím, že ji odhlasovalo osmdesát procent členů. Ale, jak už samo vyjádření Hejdukové napovídá, ne všemi příznivci České pirátské strany však byly tyto změny přijaty pozitivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…