Komentátor Fischer: Západní sankce ani ruský zákaz dovozu potravin nebudou nikoho moc bolet

08.08.2014 10:51

Sankcím, které zavedlo Rusko vůči zemím EU a USA, se v pátečních Hospodářských novinách věnují komentátoři Petr Fischer a Adam Černý. Fischer označil Ruskem přijaté sankce na dovoz některých potravin ze zemí EU a z USA za „velmi mírné symbolické gesto“. Černý zase soudí, že ruskou protireakci na západní sankce si lze vykládat dvěma způsoby – optimisticky, ale i pesimisticky.

Komentátor Fischer: Západní sankce ani ruský zákaz dovozu potravin nebudou nikoho moc bolet
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Podle Fischera západní země vědí, že se zatím úplně neobejdou bez ruského plynu a ropy. A Rusko zase ví, že potřebuje ze Západu dovážet špičkové technologie a výrobky s vysokou přidanou hodnotou, které se v Rusku nedaří vyrobit.

„A tak vcelku snadno zakáže dovoz některých (!) potravin, protože to ani jednu stranu nebude příliš bolet,“ domnívá se komentátor s tím, že to, že Rusko nyní vyrukovalo s mírnou symbolickou reakcí, by mohlo naznačovat, že „časem bude přece jen vstřícnější i na nešťastných ukrajinských bojových polích a že naděje na konec konfliktu nemusí být tak naivní a marná“.

Západní sankce Putina zaskočily

Komentátor Adam Černý na jiném místě téhož listu tvrdí, že západní vzkaz na sestřelení malajsijského letounu nad Ukrajinou musel Putina zaskočit. Podle Černého si ale ruskou protireakci lze vykládat dvěma způsoby. Optimisté podle něj budou tvrdit, že nařízení zakazující dovoz některých potravin ze západních zemí jsou minimem nutným k zachování tváře. A tedy nepřímo gestem dokazujícím, že začíná převažovat nechuť hrotit konflikt do krajnosti. „Pesimisté naproti tomu zdůrazní řeči velvyslance Kremlu v Radě bezpečnosti OSN o 'humanitární intervenci' a soustředění nejméně dvaceti tisíc vojáků těsně za ukrajinskou hranicí, takže invaze je na spadnutí,“ píše Černý.

Zastánci obou způsobů mohou sice vršit další argumenty, ten nejdůležitější ale schází. A to ten, že Putin zatím nepojmenoval konečný cíl své politiky na Ukrajině. „Jistě to není jen zábor východních regionů v krymském stylu,“ podotkl komentátor.

Závěrem uvádí, že nelze vyloučit, že řeči velvyslance Moskvy v Radě bezpečnosti OSN o „humanitární intervenci“ nejsou jen řečmi. Západ by prý měl myslet i na možnost, že Rusko nakonec intervenci na východě Ukrajiny skutečně provede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …