Komentátor: Hamáček a Zimola museli hodit Babišovi vládu na hlavu, i kdyby jim dal vnitro, protože...

07.04.2018 12:27

Komentátor MF Dnes Petr Kolář se v dnešním vydání zamyslel nad krachem jednání hnutí ANO a ČSSD. On sám vnímá jako viníka krachu Andreje Babiše. „Jako takový teď musí tancovat podle not prezidenta, pokud chce být dál premiérem. Znamenalo by to riskantní dohodu s KSČM a SPD,“ míní Kolář.

Komentátor: Hamáček a Zimola museli hodit Babišovi vládu na hlavu, i kdyby jim dal vnitro, protože...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Kolář ve svém komentáři připomněl Zemanova slova o tom, že je rozhodně proti předčasným volbám. Následně zdůraznil, že viníkem krachu jednání je skutečně Babiš. „Ne snad proto, že by socialistům nenabídl ministerstvo vnitra. Rozhodlo se mnohem dřív. Svými neustálými výpady na adresu ČSSD totiž šéf ANO naštval většinu sociálních demokratů natolik, že by mu Jan Hamáček s Jiřím Zimolou museli vládu hodit na hlavu, i kdyby jim vnitro nakrásně nabídl,“ dodal Kolář.

Zmínil to, že by vládní dohodu shodilo předsednictvo, v němž mají stále navrch lidé bývalého předsedy Bohuslava Sobotky. „A pak nejspíš i delegáti sjezdu na jeho dnešním pokračování. Vnitro nevnitro,“ sdělil Kolář s tím, že kdyby se tak stalo, byla by autorita vedoucího tandemu ČSSD zpochybněna natolik, že by si socialisté mohli z fleku volit nový.

„Prezident Zeman je zkušený praktik, který si je Babišových chyb při vyjednávání jistě vědom. Navíc si u něj premiér v posledních týdnech udělal dva výrazné ‚vroubky‘. První vypovězením ruských diplomatů kvůli kauze Skripal. Druhý vydáním hackera Nikulina do Spojených států amerických. Pokud se šéf ANO nevzdá ambice být premiérem, další roztržku s hlavou státu riskovat nemůže,“ zmínil dále Kolář. A dodává, že Babiovi nezbývá než poslechnout Zemanovo doporučení a vydat se za SPD. 

„Pokud by se Babiš proti tomuto Zemanovu doporučení postavil, mohl by se od prezidenta dočkat nepříjemného ‚překvapení‘. Miloš Zeman ho totiž ve druhém pokusu sestavením vlády ‚jen‘ pověřil, ale na rozdíl od první šance ho premiérem nejmenoval. Mohl by tedy s poukazem, že chce zabránit předčasným volbám, ukázat na někoho jiného. Třeba i z hnutí ANO. Klidně na svoji oblíbenkyni Karlu Šlechtovou. Což by de facto znamenalo, že Babiš ve vládě nebude vůbec,“ zmínil Kolář s tím, že tím by se pak logicky koaliční potenciál jeho hnutí zvýšil. 

„Vůli jít do vlády s ANO bez trestně stíhaného Andreje Babiše už předem avizovali třeba Starostové, lidovci a pochopitelně také sociální demokraté. Rázem by to byla úplně jiná hra. Přičemž Andrej Babiš má samozřejmě kdykoli možnost toto gesto udělat sám,“ uzavřel Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…