Komentátor Pečinka nakládá Babišovi: Tahá z klobouku rychlokvašky. A proto Marvanová a Kasl

05.06.2014 7:21

Všechny nepříjemnosti, které Andrej Babiš ve svém hnutí ANO v posledních dnech zažívá, mají podstatu v úskalí jeho neslavnějšího politického sloganu. Zásada řízení státu jako firmy, a z něj vyplývající generování kandidátů metodou „králík z klobouku“, ve finále přináší takové kauzy, jako je bouřlivý odchod Hany Marvanové z ministerstva spravedlnosti.

Komentátor Pečinka nakládá Babišovi: Tahá z klobouku rychlokvašky. A proto Marvanová a Kasl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka popisuje, že největší předvolební terno Andreje Babiše se aktuálně stává koulí na noze jeho politického úspěchu. Miliardář podle něj správně dokázal vyhmátnout krizi, do které se dostal stranický systém, a nabídl lákavou alternativu.  

Pečinka připomíná, že máloco má již po staletí tak hrozivou pověst, jako politické strany. Jenže ačkoliv je dnes v módě si před každým jejich sekretariátem několikrát odplivnout, ve skutečnosti je jejich úloha nenahraditelná. Strany jsou podle něj „demokracií nanečisto“, kde si budoucí státní elity nacvičují, jak budou poté v „ostré“ politice jednat se zástupci ostatní stran. Samozřejmě to přináší rizika v podobě úspěchu různých podivných struktur, které dokáží demokratických procedur využívat ke svému prospěchu.

Druhou alternativou politického inkubátoru, takovou, kterou začal oproti zprofanovaným stranám vehementně propagovat Andrej Babiš, je firma. Jenže jak Pečinka poznamenává, zatímco strana musí fungovat na demokratických principech kompromisu či přesvědčování argumenty, firma je už ze své podstaty přinejlepším osvícenou diktaturou.

Jak připomíná Pečinka, hnutí ANO si na svém minulém sjezdu zvolilo čtyři místopředsedy. Jenže Andrej Babiš svými námitkami a tlakem postupně přiměl tři z nich k rezignaci. Demokratická procedura byla zvrácena nelibostí šéfa, což je ve firmě standardní postup, ale v politické straně to přece jen překvapí.

Poté začal svým pragmatickým stylem sestavovat volební kandidátky a nakonec obsazovat křesla ve státní správě. Výsledkem je, že po půl roce se jeho vlastní nominantky na ministerstvu spravedlnosti hádají do krve, pražskou komunální kandidátku spory dvou hlavních rivalů rozvrátily ještě dříve, než vůbec byla sestavena, a v Poslanecké sněmovně Babišova místopředsedkyně Alena Jermanová baví plénum svou neschopností zvládnout řízení schůze.  

„Všechny a další případy spojuje jeden moment- rychlokvašené osobnosti se dostávají do funkcí, ale nespojuje je společný pohled na svět, společný zájem. Hnutí ANO spojuje jen účelové taktizování Andreje Babiše,“ uzavírá Pečinka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …