Komentátor: Sobotka měl schopnost vysedět problémy. Zadrhlo se to až na vrcholu. Ukázalo se totiž...

23.03.2018 8:25

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka definitivně mizí z vysoké politiky a jako řadový člen ČSSD bude prý proti vládě. To, že odchází z politiky v době, kdy se schyluje k obnovení vládní spolupráce ANO a ČSSD, má podle některých názorů svou logiku. „Jeho odchod usnadní sestavení koaliční vlády i samotné vládnutí. Přerostla ho vlastní funkce,“ míní komentátor MF Dnes Miroslav Korecký, podle kterého bez Sobotky ve straně vážnější centrum odporu nevznikne.

Komentátor: Sobotka měl schopnost vysedět problémy. Zadrhlo se to až na vrcholu. Ukázalo se totiž...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Vzpírat se novému vedení ČSSD a možnému verdiktu stranického referenda by podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého bylo doslova ublíženecké a aktivně se podílet na něčem, s čím nesouhlasí, zase pokrytecké. „Zbytečný byl jeho dojezd po velkém krachu z loňského června, tedy kandidatura do Sněmovny i půlroční neviditelné poslancování,“ dodal novinář s tím, že rozhodnutí skončit s politikou ve věku, ve kterém se obvykle vrcholná kariéra teprve rozjíždí, jistě chvíli v člověku zraje.

Kam budou pokračovat kroky Bohuslava Sobotky, lze však těžko předvídat. Mnohé varianty podle komentátora vylučuje jeho slabá jazyková výbava. „Vypadá to proto na jiný scénář, ale třeba nás ještě překvapí politickým restartem,“ dodal Korecký s tím, že po více než dvaceti letech mizí z české politiky muž s velmi osobitým stylem a osobnostním založením. „Řada konkurentů si na něm vylámala zuby právě proto, že jeho styl byl pro ně těžko uchopitelný,“ uvedl.

Připomněl také, že Sobotka byl dlouhá léta pravou a spolehlivou rukou Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse či Jiřího Paroubka. „Vždy byl ve druhé řadě, loajální, nepříliš výrazný, zdrženlivý, málo razantní, málo odvážný a už vůbec ne zábavný,“ řekl Korecký a zmínil, že tento politický styl mu však postupně otevřel dveře k funkcím, jako jsou šéf poslaneckého klubu, ministr financí, předseda strany i premiér.

Za všechna ta léta si podle Koreckého Sobotka jistě zvykl na to, že je podceňovaný, častokrát i vysmívaný především za jeho vyhýbání se čelním střetům a účelová spojenectví s kdekým. „Prostě jako kapitán řeckého mančaftu na Euru 2014: nedalo se na něj dívat, přesto vedl ke zlaté medaili. I Sobotka se svým politickým stylem a schopností všechny problémy si vysedět dlouho bodoval,“ uvedl.

Vše se prý zadrhlo až na samém vrcholu, kdy už bylo jasné, že Sobotka je sice schopný administrátor politiky, nikoliv však charismatický lídr, jenž by dokázal strhnout dav. Podle komentátora měl štěstí, že na vrchol dorazil v čase hospodářské konjunktury. „Měl ale smůlu, že se jeho životní vrchol protnul s fází nástupu predátora Babiše, protože co stačilo v nižších patrech, bylo na vrcholu zoufale málo,“ řekl Korecký s tím, že Sobotka tak začal ztrácet podporu, dělal chyby a vedl stranu špatným směrem, až ji dovedl k historickému debaklu. „Vypil si kalich hořkosti člověka, kterého přerostla jeho funkce,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…