Komentátor Steigerwald: Soud rozhodl v kauze exposlanců ODS, otázky trvají dál

01.11.2013 8:03

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že exposlance ODS nelze stíhat za takzvané trafiky, byli chráněni imunitou. Kvůli uplácení ale může vrchní státní zastupitelství obvinit bývalého premiéra Petra Nečase. Podle komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda je rozhodnutí NS tak složité, že se v něm občan nevyzná. Právu by prý přitom mělo být rozumět.

Komentátor Steigerwald: Soud rozhodl v kauze exposlanců ODS, otázky trvají dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

"Nejvyšší soud však nezkoumal, zda dotyční spáchali trestný čin. Zkoumal, zda je možné exposlance v té věci stíhat," píše komentátor MF Dnes Karel Steigerwald. Už teď podle něj vyvolává názor soudu řadu otázek, k nimž zatím nepasují odpovědi.

Právo u nás podle autora komentáře nemají v rukou právníci, ale politici. Ti označují, kdo co provedl a co se mu má stát. Jen tresty zatím nedávají, a to protože nemohou. "Pro toto úzkoprsé pojetí končí většina našich slavných 'politických' případů v zapomnění. Role policistů a soudců je mnohem menší," píše Steigerwald.

Naléhavost kauz se rozpouští

Policie prý používá metodu nekonečných odkladů, v soudním systému zase putují spisy nahoru a dolů. A těmito metodami se podle komentátora MF Dnes naléhavost kauz rozpouští v čase, nejsilnější bývají kauzy na počátku. "Hrají se před kamerami, v kostýmech policejních obrněnců, s pachateli v poutech. Končí jako vše staré ošuntěle, bez zájmu veřejnosti," píše komentátor.

Veřejnost podle Steigerwalda nezajímají složité šmodrchanice na téma imunity poslanců, ale je přímočařejší - co je správně, to platí? Je to trafikanství špatně? Má se trestat? Má se trestat vždy, nebo jen někdy? "Nejvyšší soud vydal rozhodnutí. Moc nám ale nepomohl," uzavírá Karel Steigerwald svůj komentář pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…