Komentátor Zvěřina: Znát výši odměn pracovníků Hradu je ve veřejném zájmu

23.06.2012 14:39

Prezidentská kancelář v minulosti odmítla vyhovět novináři Němečkovi, který chtěl informace o tom, jaké platy a odměny pobírají spolupracovníci hlavy státu.

Komentátor Zvěřina: Znát výši odměn pracovníků Hradu je ve veřejném zájmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek s Ladislavem Jaklem

Soud ale zastává opačný názor a Hrad údaje bude muset zveřejnit. Jinak hrozí prezidentské kanceláři exekuce. Ve svém sloupku pro Lidové noviny to píše komentátor Martin Zvěřina.

Bude Hrad kličkovat?

Podle Zvěřiny se kancelář verdiktu bude muset podrobit. "Tentokrát nemůže jako v kauze soudního čekatele Langera ignorovat soud, nyní jí hrozí exekuce. Jen těžko si lze představit, že prezidentská kancelář bude až do konce mandátu hlavy státu hloupě kličkovat a platit pokuty," míní komentátor.

Daňoví poplatníci tak snad budou vědět, jaký příjem mají "exponovaní" pracovníci prezidentské kanceláře, kteří jsou veřejně činní a využívají svoje postavení "velmi extenzívně". Zveřejnění svého platu i odměn by podle Zvěřiny měli unést.

Utajování není na místě

Novinář Němeček u soudu vysvětloval svůj požadavek tím, že je ve veřejném zájmu vědět, zda odměny jsou "v proporcionalitě" k jejich mzdám. "Když tuto praxi odsuzujeme u hasičů, máme ji snad najednou vychvalovat jen proto, že je nám prezident sympatický? Platí snad pro "obyčejné" zaměstnance jiná pravidla? To by bylo nesystémové, a tedy i protiklausovské," podotýká komentátor.

Cena za existenční jistotu

Pro spolupracovníky prezidenta republiky není zveřejňování jejich mezd příjemné. Martin Zvěřina ale zdůrazňuje, že tuto skutečnost lze chápat jako rub práce pro stát. "Lícem je existenční jistota, o které si tisíce zaměstnanců nesní," uzavírá svůj komentář.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…