Komentátor nechápe: Čemu se divíte, Zeman dělá jen to, co sliboval

27.07.2013 19:59

Komentátor Českého rozhlasu Ivan Hoffman napsal ve svém komentáři, že ani 101 notářsky ověřených podpisů bývalé koalice nezaručuje, že Miloš Zeman skutečně pověří Miroslavu Němcovou sestavením vlády. Nicméně se komentátor domnívá, že Zeman dělá právě to, co sliboval ve své prezidentské kampani.

Komentátor nechápe: Čemu se divíte, Zeman dělá jen to, co sliboval
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

„Možná ano, možná ne. Jisté je jenom to, že když notářsky ověřené podpisy neobdrží, bude Miroslavu Němcovou ignorovat.“ Ve svém komentáři pro ČRo Hoffman říká, že „zatímco se na Zemana snáší kritika, že si nepatřičně uzurpuje moc, která mu nepřísluší, prezidentův vliv roste v nepřímé úměře k tomu, jak upadá vliv Parlamentu a politických stran. Prezident si zkrátka dovoluje pouze to, co mu politické strany zastoupené v Parlamentu dovolí“.

Podle Hoffmana nechuť většiny poslanců rozpustit sněmovnu nemusela plynout z obavy o osud parlamentní demokracie. „Pravděpodobnější je, že kapři pouze hledali alibi, proč si nevypustit rybník, a teď jsou zaskočeni, když si to jejich alibi chce prezident ověřit. Podstoupit tu ponižující notářskou proceduru brání poslancům jejich majestát, pocit vlastní důležitosti, odmítnou-li ale, hodně lidí to pochopí jako přiznání, že už většinu nemají a kdo ví, zda ji vůbec měli,“ usuzuje komentátor.

To, co nyní sledujeme jako potíž zákonodárců se svévolným prezidentem, má prý více rovin, než je ta, ve které se řeší Miloš Zeman. „Zabývat se Zemanem je skoro ztráta času. Počíná si přesně tak, jak to sliboval v kampani, kterou právě kvůli tomu, co sliboval a co teď dělá, vyhrál,“ uzavírá Hoffman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…