Komentátor píše o tom, jak Putin ztupil ostří ruské politické zbraně

11.12.2014 10:34

Ruský prezident Vladimir Putin nakonec možná dotlačí středoevropské státy k něčemu, o čem se sice dlouho mluví, ale málo se dělá. Tedy k vybudování skutečného severojižního plynového propojení ve střední Evropě. Na základě posledních událostí si to myslí šéf zahraniční rubriky Hospodářských novin Martin Ehl, který se o tom rozepsal na internetové stránce zmíněného listu.

Komentátor píše o tom, jak Putin ztupil ostří ruské politické zbraně
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Podle Ehla poté, co ruský prezident k překvapení všech zúčastněných zrušil projekt South Stream, se najednou rozběhly úvahy o změnách energetické politiky několika států i Evropské unie.

Nový ruský velvyslanec v Maďarsku Vladimir Sergejev v rozhovoru pro vládní list Magyar Nemzet prý sice přispěchal s ujištěním, že Rusko se projektu plynovodu zásobujícího jihovýchodní Evropu nevzdává, nicméně základní důvěra je narušena.

„Zastánci energetické spolupráce států visegrádské čtyřky, kteří si ještě nedávno rvali vlasy z rozcházejících se názorů čtyř zemí, najednou cítí novou šanci. Tu jim nabízí i Junckerův investiční plán,“ píše Ehl. Domnívá se, že by se chtělo začít věřit, že Putin dotlačí středoevropské státy k něčemu, o čem se sice dlouho hovoří, ale málo se dělá: Vybudování skutečného severojižního plynového propojení ve střední Evropě.

Závěrem Ehl uvádí, že pokud se za pár let střední Evropa efektivně napojí na právě dokončovaný polský terminál ve Svinoústí, otupí se ostří oblíbené ruské plynové politické zbraně už zcela.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…