Komentátor se vysmál Pospíšilovi. Ten srovnal Nečase se Sobotkou

12.12.2013 12:53

Alexandr Mitrofanov v dnešním Právu píše o nesprávném srovnání Nečase a Sobotky Jiřím Pospíšilem z ODS a také o tom, že strany, které dnes vyjednávají o vládní koalici, mají možnost prosadit své priority jen do míry svého volebního zisku. Zároveň zmiňuje možnost, že úspory, které ANO hodlá získat ve státní správě, nebudou stačit na uskutečnění programových bodů koaliční smlouvy.

Komentátor se vysmál Pospíšilovi. Ten srovnal Nečase se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Alexandr Mitrofanov v dnešním Právu komentuje vystoupení Jiřího Pospíšila z ODS, který se pustil do srovnávání, když tvrdil, že Nečasova vláda byla po volbách sestavena v rekordním čase, zatímco nyní se vyjednávání táhne. Sociální demokracie podle něj prý prosadila příliš málo a Sobotka bude slabým premiérem.

„Kdyby byla Nečasova vláda ve středověku, mohl by o ní Pospíšil vykládat skoro cokoliv. Jenže ta je ještě v živé paměti. Jak rychle vznikla, jak družně a dobře řídila stát. A jakou autoritu měl premiér Nečas,“ píše ironicky Mitrofanov.

Komentář se však týká současného vyjednávání, toho, co strany dostaly do dohody o koalici a co budou schopny uskutečnit. Komentátor poukazuje zejména na to, že ČSSD, ANO i lidovci mají možnost prosadit do smlouvy priority svého programu pouze do té míry, jakou jim zajistily hlasy voličů a získaná procenta ve volbách.

„Ve velké zkratce lze říci, že základy, zdi, střecha a značná část interiéru budoucího koaličního domu jsou od sociální demokracie. Na vybavení se pak ve větší míře podílelo ANO a v menší míře lidovci,“ míní Mitrofanov.

Lidem docela zebou nohy

Svůj komentář v Právu nazval Mitrofanov "Výhřevnost" a odkazuje v něm k tvrzením Andreje Babiše takto: „Babišovo hnutí se přitom zarputile drží názoru, že ve státním baráku, kde lidem docela zebou nohy, není zapotřebí instalovat výhřevnější topení. Stačí podle nich udělat generálku současného rozvodu a ucpat všechny díry ve zdech,“ popisuje.

Babišovci také dali najevo, že pokud se ukáže, že tyto úspory nebudou stačit na vše, co se voličům v koaliční smlouvě a zatím jen na papíře slibuje, pak prý budou ochotni jednat o zvýšení některých daní. „Věřme, že by i v případě neúspěchu své víry byli tak féroví, že by to na rovinu přiznali,“ píše v Právu Mitrofanov s tím, že toto rozsoudí až čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…