Komentátor varuje Krym: Bez Kyjeva pořád pomřete hlady

19.03.2014 15:50

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Novák upozorňuje na problémy, které nyní mohou čekat obyvatele Krymu. Po oslavách připojení k Rusku si podle něj budou muset uvědomit krutou realitu a začít řešit praktické věci.

Komentátor varuje Krym: Bez Kyjeva pořád pomřete hlady
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle Nováka totiž lidé na Krymu zcela nepochybně ještě budou Ukrajinu potřebovat. A to do té míry, že na ní budou závislí. Voda, elektřina i všechny další suroviny totiž na poloostrov tečou z Ukrajiny. Například bez vody z Dněpru, která na Krym teče za Brežněva vybudovanými kanály, bude najednou chybět až osmdesát procent současné spotřeby. Mimo to by zkolabovalo krymské zemědělství, včetně vyhlášených místních vín.

Stejných osmdesát procent by chybělo v případě elektrické energie. Malé místní termální elektrárny k pokrytí potřeb poloostrova rozhodně nepostačí. Kromě toho musí přes Ukrajinu proudit veškeré zásobování, protože nová republika Ruské federace nemá se svou domovinou ani metr suchozemské hranice. Premiér Medveděv už sice navrhl výstavbu silnice a železnice přes Krčskou úžinu, jenže ta se bude stavět roky.

Nedá se očekávat, že by Kyjev sáhl přímo k uzavření kohoutků. Nevyhnutelná humanitární katastrofa v Rusku by nepochybně vedla Moskvu k razantním odvetným sankcím, například k zastavení dodávek plynu na Ukrajinu a dále do celé Evropy. A konečnou možností je vždy demonstrace síly, jak naznačil už o víkendu výsadek 120 ruských vojáků za hranice Krymu, oficiálně k ochraně rozvaděče zemního plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…