Komentátor ze Seznamu: Zeman si chce z Fialy udělat Sobotku, hledá hůl

19.11.2021 9:34

Prezident Miloš Zeman by chtěl Petra Fialu (ODS) jmenovat předsedou vlády za týden. Předem předeslal, že jednoho z kandidátů na ministerské posty chce „vetovat“. Jasně tak dal najevo podle čích not se tu má hrát, glosuje dění hlavní komentátor Seznam Zpráv Jan Lipold a dodává: „Zeman chce mít z Fialy Sobotku. Hledá hůl.“

Komentátor ze Seznamu: Zeman si chce z Fialy udělat Sobotku, hledá hůl
Foto: Screen TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru s Reyem Korantengem

Rozhovoru televize Nova s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici, kde pobývá kvůli oficiálně neznámé diagnóze, scházela podle Lipolda jedna důležitá rekvizita, a sice „hůl na premiéra“. „Ano, jako by tomu chyběla ještě ta hůl, kterou mával na Bohuslava Sobotku před čtyřmi lety na Hradě,“ píše ve svém komentáři.

Původní zdroj ZDE

„Zeman si Fialu zkouší namodelovat jako druhého Sobotku,“ reaguje tak na Zemanovo středeční vyjádření, že jednoho ministra ‚vetuje‘, k čemuž bude mít důvody, ‚přes které nejede vlak. „Tak přímočarý vzkaz, podle čích not se tu má hrát, snad nedostal na začátku svého premiérství – když předtím ustál lánský puč – ani Sobotka. A to Fiala ještě ani nebyl jmenován,“ dodává šéfkomentátor.

Miloš Zeman se pokouší oprášit svou oblíbenou hru na politickou dominanci a politickou submisivitu, díky které úspěšně ovládal předchozí premiéry. „Snaží se být ne mentorem premiérů, ale rovnou alternativním premiérem, jakýmsi nadpremiérem,“ pokračuje Lipold.

Pokud má být předmětem „veta“ pirát navržený na ministra zahraničí Jan Lipavský a Fiala Lipavského obětuje, pak vláda podle Lipolda „přistoupí na Zemanova mimoústavní pravidla hry a přijme nesprávné rozdělení rolí mezi prezidentem a premiérem“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…