Komentátorka: Malér! Krátkozrakost Rakušana otevřela dveře bezpečnostním hrozbám

18.06.2023 7:55 | On-line

MONITORING Solidarita není ostuda, reforma migračních pravidel Evropské unie je nesporným úspěchem dlouhodobého českého vyjednávání, říká ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Přesto kvůli množícím se zprávám ohledně násilného chování syrských či afrických migrantů budí tato „dohoda“ značné obavy kvůli bezpečnosti. Komentátorka Karolina Stonjeková má jasno: „Povinná solidarita kolem migrantů je malér, který už Rakušanovi nikdo neodpáře,“ píše v komentáři pro CNN Prima News.

Komentátorka: Malér! Krátkozrakost Rakušana otevřela dveře bezpečnostním hrozbám
Foto: Repro XTV
Popisek: Komentátorka Karolína Stonjeková v Podtrženo sečteno

V uplynulých dnech se ministři členských zemí Evropské unie dohodli na migrační reformě včetně povinné solidarity se zeměmi přetíženými žadateli o azyl. Návrh migrační reformy, pro který zvedl ruku i český ministr Vít Rakušan, počítá s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Další variantou má být přímý finanční příspěvek. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 tisíc eur (něco přes 472 tisíc korun) za každého nepřijatého člověka.

Stonjeková tuto migrační reformu glosuje následujícími slovy: „Máme tu humorné heslo v podobě výrazu ,povinná solidarita'. Máme tu další humorné heslo, že povinná solidarita je snad v něčem výrazně lepší než ony povinné kvóty. Máme tu nově způsob, jak se dá povinná solidarita vyčíslit v eurech. A máme tu i ministra vnitra, který namísto, aby možné bezpečnostní hrozby odvracel, potenciálně pro ně otevírá prostor a ještě tomu říká ,férové společné řešení',“ uvádí komentátorka v komentáři pro CNN Prima News.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Nejhorší ze všeho je podle Stonjekové neskutečná krátkozrakost, s níž Vít Rakušan tvrdí, že se nás migrační reforma nyní nijak negativně nedotkne. Nebo že díky reformě - pokud ji posvětí i Evropský parlament a vstoupí v platnost - dokonce ještě vyděláme.

„Pravdou je, že přijetím více než 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny jsme dočasně z obliga. Jenže Ukrajince velkoryse přijalo i Polsko, a přesto Poláci novou dohodu EU nepodpořili a postavili se spolu s Maďary proti ní,“ pokračuje Stonjeková.

A právem se obává toho, co přijde, až nás situace s ukrajinskými uprchlíky přestane „chránit“, kdy bude vše hned jinak. „Přesně v tom se znovu ukázala omezenost a naprostá nekoncepčnost uvažování současné politické reprezentace, která je schopna vidět jen to, co je teď. Ale co bude za několik let a jak moc mohou dnešní rozhodnutí zkomplikovat budoucnost, to už nevidí,“ dodává.

Viníkem migračního maléru je podle Stonjekové bezesporu šéf resortu vnitra Vít Rakušan a vláda premiéra Petra Fialy (ODS): „Základ tohoto společného řešení položila během svého předsednictví Česká republika a prosazovala ho i včera v rámci předsednického tria s Francií a Švédskem,“ píše se na stránkách vnitra. Z čehož jasně plyne, že odpovědnost nesou Vít Rakušan i celá vláda. „Jak víme, politici rádi házejí odpovědnost na své nástupce nebo předchůdce. V tomto případě ovšem mají smůlu. Tuhle odpovědnost jim, jako na potvoru, už nikdo nikdy neodpáře,“ uzavírá Karolina Stonjeková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sebestředný, manipulativní, psychopaticky drzý, jednoduchý učitel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 18.06.2023 9:42:14
na místě ministra vnitra - to se může stát akorát v BANANISTANU, v kterém se s touto vládou ocitlo Česko. On není, včetně učitele Fialy a úřednice Černochové, schopen logicky vnímat vývoj situace na Ukrajině alespoň od roku 2014. Jsou pod přísahou USA, nebo podlézají EU nebo jsou skutečně tak hloupí ?????

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…