Komentovat Bártu by měli lidi, co se zabývají psychologií, ne politikou, naznačil Šídlo

16.04.2012 23:21

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo se v Událostech, komentářích pustil zostra do vlády, Věcí veřejných a Víta Bárty. Na odhadování pochodů a stavů by tu byl vhodnější předchozí host (tedy psycholog posuzující duševní způsobilost známého norského vraha Breivika), řekl mimo jiné v pořadu Šídlo.

Komentovat Bártu by měli lidi, co se zabývají psychologií, ne politikou, naznačil Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 „Vít Bárta nepovažuje místo ve sněmovně za vysokou politiku, což je věru novátorské,“ pousmívá se komentátor nad tím, že Vít Bárta svůj slíbený odchod z vysoké politiky zastavil u pozastavení svého členství ve VV a odstoupením z místa předsedy klubu VV. Z poslanecké sněmovny však Bárta odejít nehodlá.

Problém s analyzováním chování Věcí veřejných i jejich neformálního šéfa je podle Šídla především v tom, že tu jsou aplikována politologická měřítka na něco, co není politická strana. „VV jsou projekt Víta Bárty. Tato strana nemá ani takové formy fungování, které by odpovídaly bežným demokratickým stranickým strukturám.

Posouvá se hranice toho, co je v politice možné. Začalo to při první vládní krizi

Společně s tím, jak jsou Věci veřejné vzdálené od běžného politického fungování, se podle Šídla i v rámci české politiky posouvá hranice, co je možné a co ne. „Od roku 2010, kdy začala permanentní krize koalice se stále posunuje hranice možného v politice. Je absurdní, aby byl člověk odsouzený za korupci ve straně, která se sama nazývá protikorupční. Stejně jako je zvláštní citlivost koaličních partnerů na to, že byl Vít Bárta odsouzen. Jaký je v tom rozdíl oproti předchozí situaci, když byl obviněn z korupce a přitom byl ve vládě boje proti korupci a účastnil se jednání K9?“ ptá se Šídlo.

V tomto směru je pak bizardní i další vládní roztržka. A to totiž otázka, zda ve své funkci setrvá ministr dopravy Pavel Dobeš. „V normální koaliční vládě platí, že je věcí stran, koho si tam strany nominují. Problém je, že VV nemá normální stranickou strukturu, ani vedení té strany,“ uzavírá aktuální situaci ve Věcech Veřejných v pořadu Události komentáře Jindřich Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…