Komisař Oettinger: Otázka možného Babišova střetu zájmů je prioritou

08.05.2019 18:27

Otázka možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše je pro Evropskou komisi „absolutní prioritou“ kvůli ochraně evropského rozpočtu. Uvedl to komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger v dopise českému europoslanci Tomáši Zdechovskému.

Komisař Oettinger: Otázka možného Babišova střetu zájmů je prioritou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V textu, který má ČTK k dispozici, komisař zopakoval, že služby Evropské komise nyní „pečlivě vyhodnocují“ výsledky několika rozsáhlých auditů, které na počátku roku v ČR prověřovaly české řídící a kontrolní systémy správy unijních peněz a jejich využívání v konkrétních případech.

Na možný Babišův střet zájmů loni upozornila nevládní organizace Transparency International (TI). Premiér podle jejího právního názoru může i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Babiš, jehož hnutí ANO je favoritem nadcházejících Evropských voleb, jakákoli pochybení opakovaně odmítá a připomínky k věci v českých i zahraničních médiích označuje za štvavou politickou kampaň.

Na základě popudu TI začala Evropská komise situaci prověřovat. Její právní služba už loni na podzim došla k závěru, že Babiš ve střetu zájmů je, neboť může i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů holding ovlivňovat a jako předseda vlády má zároveň vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování dotací.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

O situaci kolem auditů hovořil komisař Oettinger v polovině dubna za zavřenými dveřmi na jednání kontrolního výboru europarlamentu. Uvedl tam, že první dvě z několika auditních zpráv dostane česká strana v polovině května k vyjádření, třetí pak bude zřejmě ještě o něco později. Praha má dva měsíce na reakci, zjištění auditu tak nebudou zveřejněna před volbami do Evropského parlamentu na konci tohoto měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…