Komora burcuje soukromé lékaře k protestům, hrozí prý konec smluv

31.01.2013 7:24

Česká lékařská komora burcuje soukromé lékaře k protestům, prý jim klesnou příjmy a hrozí ztráta smluv s pojišťovnami. Na čtvrtek svolal prezident stavovské organizace Milan Kubek do Prahy mimořádnou poradu předsedů sdružení z celé republiky a představenstva. Vzejít by z ní měla dohoda o pořádání protestních akcí lékařů, jejich načasování a formě.

Komora burcuje soukromé lékaře k protestům, hrozí prý konec smluv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Reálné příjmy ambulantních specialistů letos prý klesnou o 20 procent, sníží je inflace, růst daní i rostoucí náklady. Navíc pojišťovny začaly prý chystat plošné vypovězení smluv všem soukromým lékařům, jako to udělaly před rokem nemocnicím. Následovaly protesty a petice občanů, pojišťovny pak zmírnily své záměry zrušit 10 tisíc akutních lůžek a nedat několika nemocnicím smlouvu na akutní péči.

To, že pojišťovny couvly, přičítá Kubek společnému úsilí lékařů, odborů, pacientů, ředitelů nemocnic i krajů. V řadě nemocnic se ale stává realitou pokles platů lékařů. Memorandum lékařů s vládou, které před dvěma lety podepsal ministr Leoš Heger (TOP 09), se podle Kubka změnilo "kvůli apatii zaměstnanců v bezcenný cár papíru".

Změna možná jen silou

V prohlášení pro lékaře Kubek varoval, že úhradová vyhláška pro letošní rok způsobí pokles jejich reálných příjmů. Lékaři by podle něj neměli čekat, až je stát "ožebračí" a "ukradne" jim soukromé praxe, takže jim nezbude jiná možnost než emigrovat, či "škemrat" o zaměstnání v nemocnici nebo u zdravotnických řetězců. Změnu k lepšímu si prý mohou vynutit pouze silou.

Kritika úhrad ze strany ČLK překvapila ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka. S ambulantními specialisty prý jednal a shodl se s nimi na řešení, které není ani pro jednu stranu úplně výhodné, ale je akceptovatelné. VZP se zavázala k řadě věcí, hlavně že včas zaplatí vyúčtování. Podle Kabátka to VZP dodrží, protože toky peněz jsou podle něj nyní nastaveny tak, že bude schopna vyúčtování uhradit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…