Kompromisem. Tak by řešil roztržku Dobeše a Dvořákové premiér Nečas

15.03.2012 18:02

Protichůdná rozhodnutí Akreditační komise a ministerstva školství o budoucnosti plzeňské právnické fakulty jsou dva extrémy, soudí premiér Petr Nečas (ODS). Jde podle něho o "prestižní spor". Premiér volá po kompromisu.

Kompromisem. Tak by řešil roztržku Dobeše a Dvořákové premiér Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci

Plzeňská právnická fakulta měla skončit podle stanoviska Akreditační komise kvůli nízké kvalitě studia letos v červenci. Ministr školství Josef Dobeš (VV) ale fakultě prodloužil akreditaci do roku 2016. Mezi komisí a Dobešem se rozhořela pře, ministr čelí i trestním oznámením.

"Kdyby se jednalo o dvě party kluků, tak bych řekl, že soutěží, kdo z nich, s prominutím, dámy prominou, vyčůral výš," komentoval spor při dnešních interpelacích ve sněmovně Nečas. Ze situace kolem plzeňských práv je prý poněkud na rozpacích. Podle Nečase je nutné najít kompromis.

Nejde školu zavřít hned, ale také otevří první ročník

Nelze podle premiéra školu okamžitě zavřít, není ale také možné, aby mohla otevřít první ročník. Nečas se vyslovil pro postup, kdy by mohli studenti vyšších ročníků dostudovat v Plzni. Studenti nižších ročníků by podle něho - pokud se kvalita fakulty nezlepší - měli mít možnost dokončit studium jinde.

Před poslanci Nečas nechtěl hodnotit, zda někdo porušil zákon. Rozhodne soud a jeho judikatura bude užitečná, dodal premiér.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…