Komunista Grospič v rozhlase: Já mám morální problém s tím, že...

13.12.2018 17:50

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl komunistický poslanec Stanislav Grospič, stínový ministr spravedlnosti. Ve veřejnoprávním rozhlasu vysvětloval, proč věří, že Parlamentem projde a před Ústavním soudem obstojí komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. Nakonec se zastal českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Komunista Grospič v rozhlase: Já mám morální problém s tím, že...
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Stanislav Grospič

„Z pohledu našich priorit Komunistické strany Čech a Moravy to byl poměrně podstatný návrh, který si zasloužil to, aby ještě před koncem roku prošel druhým čtením,“ konstatoval host na úvod, když vysvětloval, proč komunisté svolávali k tématu zdanění církevních restitucí mimořádnou sněmovní schůzi. Podle Grospiče se nedá říct, že tento zákon by byl tím nejdůležitějším. Nejdůležitější v každém roce bývá zákon o státním rozpočtu, ale pro komunisty to je i tak velmi důležitý zákon.

Poslanec věří, že ve Sněmovně existuje minimálně většina 101 hlasů, která zákon prohlasuje i v případě, že by Senát zákon zamítl. Většinu vidí Grospič v poslancích ANO, ČSSD, KSČM a SPD Tomia Okamury.

„My jako KSČM obecně nesouhlasíme s tím pojetím zákona o církevních restitucích, jak byly představeny,“ zdůraznil Grospič s tím, že církve už v roce 1990 slibovaly, že nebudou chtít další majetková vyrovnání, když byl v tomto roce vydán zákon, který církvím vrátil část majetku. Když už došlo k dalšímu majetkovému narovnání, komunisté ho chtějí alespoň zdanit. Tedy zdanit finanční část majetkového vyrovnání.

„Pracujeme s tou částkou devatenáctiprocentním zdaněním, což je asi 380 milionů korun ročně, a pokud se toto aplikuje i na jiné právnické osoby, tak si myslíme, že i církve by s tím měly umět vyžít,“ konstatoval zákonodárce.

Grospič věří, že pokud Ústavní soud ČR dostane komunistický návrh na stůl, posvětí ho. Může se však také stát, že sáhne k nějakým změnám. „Chceme to zkusit a je relevantní, že určitá část politického spektra, která s tím nesouhlasí, chce podat návrh k Ústavnímu soudu,“ podotkl Grospič.

Nevidí problém ani v tom, že komunistický zákon je v rozporu se smlouvami, které podepsal český stát s církvemi. „To je otázka jednání, já bych nepředjímal. Té vládě nic nebrání, aby o tom takto jednala a informovala církve, že je tu takový zákon,“ konstatoval Grospič. Smlouvy se v průběhu času mění kupříkladu i v bankovním sektoru. Jenže tady se tak děje jen se souhlasem obou stran a není zdaleka jisté, že církve budou se zdaněním náhrad souhlasit.

Necítí morální problém v tom, že komunisté chtějí zdanit majetek, který předchozí KSČ církvím odebrala v dobách, kdy vládla v této zemi. „Já v tom  necítím morální problém. Já cítím morální problém v tom, že restituční náhrady, které jsou teď dávány církvím, jsou nesrovnatelně větší, než byly u jiných restituentů,“ podotkl host.

Než se rozloučil s posluchači, přidal pár slov i k dotacím Agrofertu. Evropský parlament přijal stanovisko, že Babišův Agrofert, dnes odložený ve svěřenském fondu, nemá čerpat dotace, dokud se nevyřeší otázka Babišova střetu zájmů. Podle Grospiče může Babiš i za této situace zůstat premiérem. „Já si myslím, že v současné době není důvod, aby nebyl předsedou vlády České republiky,“ podotkl Grospič s tím, že je nutné počkat na oficiální stanovisko Evropské komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …