Komunista Skála tuší, jak bude přepsána historie po odstranění sochy Koněva. Je to ohromující

14.04.2020 23:00

Komunista Josef Skála se ve svém dalším videu zveřejněném na YouTube kanále vrací ke kauze pomníku maršála Koněva. „Dnes se nás kdosi snaží vtáhnout do zvrhlých dostihů o to, kdo Rusko urazí víc než všichni ostatní a přiměje ho ke krokům, které samo nemělo v plánu,“ říká Skála.

Komunista Skála tuší, jak bude přepsána historie po odstranění sochy Koněva. Je to ohromující
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Josef Skála v pořadu Horké téma

„To, že sochy a pomníky, které mu nevoní, boří Talibán, patří jaksi k věci. Neudiví to ani u polské pánbíčkářské pravice, u kyjevské totalitní kleptokracie, natož u pobaltských režimů tolerujících i veřejné marše esesáckých veteránu a jejich pohrobků,“ říká politik.

„Když ale stihne vyhoštění pražský pomník maršála Ivana Koněva, šokuje to i okolní svět a samozřejmě i samotnou Moskvu!“ zdůrazňuje Skála s tím, že tento skandál, který se u nás odehrál, přivedl i ke změně ruské legislativy: Ruská justice má nyní právo i povinnost stíhat i provinění spáchaná v cizině a občany jiných zemí.

Ruská justice má podle Skály exteritoriální mandát bránit čest a důstojnost vlastních občanů všude tam, kde je někdo ostouzí za hrdinství a oběti vynaložené v boji proti fašismu a za osvobození své vlastní i řady jiných zemí. „To je morální povinnost každého, komu někdo uráží vlastní předky zdobené tak obdivuhodnými zásluhami,“ domnívá se komunista.

Očekával by v tomto velkou sebereflexi českých ústavních špiček. „Zatím však sedíme v čekárně na Godota,“ komentuje jejich přístup.

Rozčílila jej i reakce prezidenta Miloše Zemana na tuto situaci. „Větou, že Rusko na kauzu kolem Koněvova pomníku reagovalo kontraproduktivně, se nechala slyšet i hlava státu. Nechtělo by to spíše vygruntovat před vlastním prahem, pane prezidente?“ ptá se Skála.

Pokládá si proto i zásadní otázku: „Je ten třeskutý trapas, který naše ústavní špičky předvádí tváří v tvář zhovadilosti pražské dejvické radnice, opravdu pouze z jejich hlav? Anebo jsme rukojmím omezené suverenity už na tolik, že se i o otázkách, kde smí, či nesmí stát pomník muže velícího našemu osvobození, rozhoduje někde jinde a ne u nás?“

Když ruský ministr obrany Sergej Šojgu vyzval svůj český protějšek, aby mu Koněvův pomník vydal a odvezl jej do jeho vlasti, vyťal české reprezentací políček, který si nedá za rámeček," myslí si Skála.

Šojgu však podle něj tímto krokem sledoval i jiný cíl. „Ještě na tom nejsme jako v Afghánistánu, nikdo nás tu za vyhnání pomníku z náměstí roztrhat trhavinou a vyhnat kanony nemůže. Kápo hvězdné pěchoty rusofobie z Prahy 6 a jeho kumpáni anoncovali jiný plán. A sice, že Koněvův pomník vystěhovaný kamsi za ohradu bude prvním exponátem muzea jiného výkladu, či jiných dějin 20. století,“ podotýká Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Kdo sledoval všechnu tu špínu třísnící Koněvův pomník už předchozích let, si snadno spočítá, jak bude výklad dějin v tomto podání vypadat. Dá se vzít za bernou minci, že jednou z ústředních tezí bude, že Sovětský svaz nebyl tím, kdo nacismu zlomil vaz, ale Hitlerovým komplicem a tedy i viníkem II. světové války. Že Prahu osvobodili vlasovci. A ne, že tudy procházeli jen do amerického zajetí a chtěli se pár přestřelkami v českých ulicích vykoupit z válečných zločinů a masakru na lidech v řadě míst,“ říká politik.

Rudá armáda tu podle něj bude vylíčená jako ten, kdo v Praze „přišel k hotovému“. „Že ji vlastně jen obsadila s bůhví jak temnými záměry a nikoli osvobodila,“ myslí si Skála.

Skandál má podle jeho slov pouze dvě východiska: „Jestli nemá naše země ztratit svou tvář ještě víc, jsou na to česká exekutiva a justice a musí Koněvův pomník vrátit na své místo, prohlásit jej za kulturní památku a převzít do vlastnictví státu i pozemek, na němž stál. Aby každý, kdo se opováží na něj sáhnout špinavou prackou, se dočkal exemplárního trestu podle platných českých zákonů.“

Pokud se tak nestane, zbývá už jen řešení navržené ruským ministrem obrany: „Vydat Koněvův pomník zemi, v níž se narodil a kterou proslavil. Hříčkou sil schopných prznit dějiny k nepoznání a z těch nejtemnějších pohnutek, se muž Koněvova kalibru a zásluh stát určitě nesmí,“ uzavírá komunista Skála svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…