Komunista a lidovec se do sebe v ČT drsně pustili kvůli referendu v Katalánsku. Moderátor zasahoval, téma uteklo až ke Gottwaldovi

02.10.2017 22:40

Hosty dnešního pořadu Události, komentáře na ČT24 byli členové zahraničního výboru Leo Luzar (KSČM) a Jiří Mihola (KDU-ČSL). Oba muži se dostali do rozepře ohledně referenda o nezávislost Katalánska.

Komunista a lidovec se do sebe v ČT drsně pustili kvůli referendu v Katalánsku. Moderátor zasahoval, téma uteklo až ke Gottwaldovi
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

„Právo na sebeurčení tady určitě je. Ale je třeba ctít zákony. Ty věci nejdou proti sobě. Celá tato otázka stojí na dialogu. Nebo měla by stát na dialogu. Násilí je vždy špatná metoda a nelze ji ospravedlňovat. Prohrály obě strany. Chybovaly – násilí je nepřípustné,“ řekl Mihola. 

„Právo na sebeurčení je určitě důležitější právo než obyčejný zákon. Myslím si, že španělská vláda udělala obrovskou chybu,“ míní Luzar. Podle něj si Španělé měli vzít příklad ze skotského referenda. „Katalánci se snaží po pádu diktátora Franka navrátit samostatnost Katalánska. Snaží se získat odpověď, jestli jejich občané chtějí samostatnost, nebo ne,“ zmínil.

Mihola pak uvedl, že policejní zásah považuje za nepřiměřený. „To prostě nemělo přijít. Ve skutečnosti to Katalánsko posílilo. Ty komentáře typu, že se premiér Rajoy střelil do vlastní nohy, tomu rozumím. Na druhou stranu nechat volnou uzdu separatistům, nevím, k čemu by to vedlo,“ řekl Mihola. „Ctím referendum, ale nemůže být protiústavní. Nepřeceňoval bych ani tu účast,“ sdělil Mihola.

Luzar s Miholou nesouhlasil, podle něj nelze popírat vůli občanů. Srovnal rovněž situaci ve Španělsku s referendem na Krymu. „To mi přijde nehorázné, srovnávat situaci s anexí Krymu,“ rozčílil se Mihola. 

„Řešením není násilí, řešením je dialog, ale v žádném případě není cesta podporovat separatistické tendence, neboť by docházelo k oslabení Evropy,“ sdělil Mihola. Luzar však oponoval, že Evropa se oslabuje sama. A hájil také své názory ohledně Krymu. „Kdyby španělská vláda nezabránila referendu v Katalánsku. Španělská vláda se snažila ignorovat vůli občanů své země,“ sdělil rázně Luzar.

„Ty interpretace pana Luzara jsou neuvěřitelné. Je to tragikomické. Když oni mluví o demokracii, tak jestli je to demokracie podle sovětských přístupů? My jsme to poznali v roce 1968, učili se jezdit do Moskvy, už Gottwald, jak kroutit krkem, tak podle těchto zásad to vidění chápu,“ sdělil Mihola, kdy jej již moderátor přerušil z důvodu vychýlení se od tématu debaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…