Komunisté a jejich voliči nevymírají. Je to zcela naopak! Ekonomka Šichtařová přináší důkazy

26.07.2019 15:54

Krátce po sametové revoluci se říkalo, že není třeba komunistickou stranu zakazovat, protože lidé dobře vědí, co jsou komunisté zač, co za 40 let své vlády v této zemi napáchali za zvěrstva, a pokud je někdo volil i navzdory tomu, tak se spoléhalo na to, že tito voliči vymřou. Ekonomka Markéta Šichtařová však tvrdí, že komunisti nevymřeli, jen převlékli kabáty. Dnes si prý říkají piráti, zelení nebo liberální demokraté.

Komunisté a jejich voliči nevymírají. Je to zcela naopak! Ekonomka Šichtařová přináší důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Před třiceti lety lidé věřili, že si budou všichni pamatovat, co všechno mají komunisté na svědomí, a nebudou je volit. A pokud je přece jen někdo volit bude, půjde o stárnoucí voliče i stárnoucí členy strany, kteří jednoho dne opustí tento svět. Personální základna komunistů tak zmizí.

„Jenomže komunisti a socialisti nevymřeli. Naše tehdejší logika selhala. A nejenže tu stále jsou – jsou zase silnější. Většina z nich si ale už dávno neříká komunisté. Říkají si zelení, piráti či jednoduše levicoví liberálové. Jejich ideologie má však v jádru stejné rysy, byť už v mnohem modernějším hávu,“ napsala Šichtařová na blogu iDNES.cz.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí
„Mladí komunisté v zelených či černých barvách už (většinou) nemluví o znárodňování, mluví „jen“ o zákazech a sdílení. Celkem logicky. Ekonomika dneška už není založená na zemědělství jako před 100 lety, ale na službách. Nemá proto smysl mluvit o kolektivizaci polí, má smysl mluvit o kolektivizaci neboli sdílení služeb. Rozorávání remízků nahradily sdílené kolobrndy. Filozofie v pozadí je stejná,“ pokračovala nesmlouvavě.

Svoboda jednotlivce je prý těmto lidem cizí. Věří v sílu komunity, na kterou ostatně odkazuje i pojem komunismus. Především mladí lidé prý volí komunisty proto, že ze svobody mají strach. Podle Šichtařové nejsou ochotni nést odpovědnost za své činy, která je se svobodou neodmyslitelně spojená.

A současná šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se předsedkyní tohoto tělesa stala i díky tomu, že moderním socialistům v různých barvách naslibovala hory doly. Ekonomka má proto velké obavy z toho, s čím nová Evropská komise a nový Evropský parlament přijdou. Už dnes se EU snaží regulovat kdeco a Šichtařová v pozadí opět cítí komunisty, kteří spoléhali na centrálně plánovanou ekonomiku. Jak se ukázalo, nefungovala, ale lidé i tak věří, že regulace spalovacích motorů, zemědělské produkce a kdovíčeho všeho dalšího bude prospěšná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…