Komunisté chtějí studentům zvýšit sociální stipendium. Vláda to nepodpoří

04.01.2014 13:09

Patrně se záporným stanoviskem vlády v demisi bude sněmovna projednávat předlohu KSČM, která by zvýšila sociální stipendium na vysokých školách o 480 na 2100 korun měsíčně. Předběžné stanovisko pro středeční zasedání kabinetu upozorňuje mimo jiné na dopady na veřejné rozpočty. Komunisté návrh zdůvodňují tím, že částka řadu let nerostla a kvůli inflaci se snižuje její reálná hodnota.

Komunisté chtějí studentům zvýšit sociální stipendium. Vláda to nepodpoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

"Od roku 2007 do roku 2013 vývoj inflace a trvalý růst životních nákladů znamenal pro sociálně slabé studenty a jejich rodiny neustále rostoucí zátěž, kupní síla v zákoně pevně stanovené částky 1620 korun se do roku 2013 výrazně snížila," uvedli předkladatelé v důvodové zprávě.

Autoři přesně nevyčíslili dopad návrhu na státní rozpočet. Uvádějí jen, že rozpočtované výdaje na sociální stipendia nejsou v porovnání s jinými vysoké a jejich objem v uplynulých letech klesal.

Školy by navýšením stipendia přišly o peníze na jiné účely

Vláda ale v předběžném stanovisku odhaduje, že navýšení by se pohybovalo kolem 35 milionů korun. Částku by prý bylo nutné zajistit v rámci stanoveného limitu výdajů a vysoké školy by přišly o peníze na jiné účely. "Úpravu v jednotlivém zákoně, bez vazby na celý sociální systém, nepokládá vláda za zcela vhodnou," uvádí se v předběžném stanovisku.

Stanovisko vlády je pro zákonodárce jen doporučením. O předloze rozhodne Parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miloš Zeman: Rakušan buď lže, nebo neví. Je otázka, co je horší

17:47 Miloš Zeman: Rakušan buď lže, nebo neví. Je otázka, co je horší

Bývalý prezident Miloš Zeman v pořadu XTV hodnotil uplynulých dvacet let v EU, o které dnes hovoří j…