Komunisté chtějí v Ústeckém kraji vládnout s ČSSD

29.10.2012 17:05

KSČM si vybrala do koalice v Ústeckém kraji ČSSD. Sociální demokraty upřednostnila před hnutím Severočeši.cz. Novinářům to dnes oznámil lídr krajské kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček. Teď budou komunisté s ČSSD vyjednávat o konkrétní podobě smlouvy, návrh jí předloží ve středu.

Komunisté chtějí v Ústeckém kraji vládnout s ČSSD
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Oldřich Bubeníček (KSČM) před vysíláním předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce

Komunisté volby v Ústeckém kraji vyhráli a mají 20 z 55 mandátů, takže jim do koalice stačil jen jeden partner. Ve vedení KSČM se zprvu objevovaly dva názorové proudy, jeden z nich chtěl levicovou koalici s ČSSD, druhý ji zase odmítal, protože je ČSSD podle nich příliš spjatá s řadou skandálů. Ve hře pak byla i trojkoalice se Severočechy.cz. Nakonec ale převážil první názor.

"ČSSD má s námi spoustu společného, je to od stejného pohledu na těžbu uhlí až po na počet placených členů výborů. Byly tam i některé další věci, které rozhodly," řekl novinářům po dnešním rozhodujícím jednání Bubeníček. Pro ČSSD se podle něj nakonec vyslovila většina nových zastupitelů za KSČM.

"Trojkoalice byla pro obě strany krajní řešení a z toho by mohly vzniknout problémy. Koalice těchto dvou stran by i s ohledem na situaci v celostátní politice měla být pro kraj prospěšná," dodal.

Návrh koaliční smlouvy komunisté ještě pilují, ale ve středu ho už chtějí předložit ČSSD. "Zatím jsme se spolu bavili o nějakých počtech v radě, ale zatím jen orientačně. Uvidíme, co nám na to řeknou," uzavřel Bubeníček.

ČSSD má v zastupitelstvu 13 mandátů, Severočeši devět. V zastupitelstvu sedí i zástupci ODS a hnutí PRO! kraj, ty ale koalici s komunisty odmítly a dohoda bez komunistů není kvůli osobním antipatiím jednotlivých aktérů zřejmě ani možná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…