Komunisté jednali, zda dál podpoří Babiše. Filip se následně rozpálil před novináři: Také jsem se neprohlásil premiérem...

15.02.2019 13:02

Komunisté tvrdě zkritizovali vládu Andreje Babiše (ANO). Prý se nemá co plést do situace ve Venezuele a měla by se raději starat o to, co předvádí ministr dopravy za ANO Dan Ťok, ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ten podle komunistů předvádí „totální neschopnost“. Vedle toho by prý měl Babiš zvážit zavedení nových daní.

Komunisté jednali, zda dál podpoří Babiše. Filip se následně rozpálil před novináři: Také jsem se neprohlásil premiérem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Širší vedení KSČM jednalo o další podpoře kabinetu Andreje Babiše. Šéf strany Vojtěch Filip zdůraznil, že komunisté mají věcné výhrady k tomu, jak si vede Dan Ťok na dopravě, Adam Vojtěch ve zdravotnictví a Tomáš Petříček jako šéf demokracie. U Ťoka vadí jeho počínání na dálnici D1, u Vojtěcha způsob, jakým si ministr počínal při sesazování Fakultní nemocnice v Ostravě. A Petříčkovi vyčítají např. jeho postoj k uznání banderovců za válečné veterány.

„Ministrovi zahraničí vyčítáme jeho neschopnost, totální neschopnost, postavit se za ten historický odkaz českých občanů, kteří žili na Volyni. A nepostavit se proti válečnému zločinci Banderovi,“ zlobil se Filip.

Filip tvrdí, že komunisté argumentují při kritice členů vlády věcně. A to i ve věci uznání předsedy venezuelského Národního shromáždění Juana Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely. „Kdo to uzná, tak porušuje mezinárodní právo,“ pálil Filip jak do premiéra Andreje Babiše (ANO), tak do prezidenta Miloše Zemana, který to také uznal. „Já jsem se také neprohlásil předsedou vlády a nenesu prezidentu republiky dopis na odvolání Petříčka,“ řekl Filip.

Zasahování do vnitřních záležitostí jiné země považuje Filip za naprosto nepřijatelné. My prý nemůžeme určovat, kdo bude prezidentem Venezuely a stejně tak Ukrajina údajně nemá co kritizovat komunistu Stanislava Grospiče. Ukrajinské velvyslanectví se ohradilo proti Grospičovým výrokům, že současná ukrajinská vláda má fašistické rysy.  

Nakonec došlo i na rozpočtové plány na příští rok. „Nesmí se šetřit na růstu mezd, na růstu sociálních dávek a důchodů. A nesmí se šetřit na investicích. Ať je ušetří na provozním chodu ministerstev,“ doporučil na dálku vládě Filip. Jasně také řekl, že by měl Babiš zavést některé nové daně. „Podle mého názoru je na místě sektorovou daň přijmout," prohlásil jasně Filip.

KSČM bude v rozpočtu na příští rok požadovat schodek maximálně 30 miliard korun. Mezi komunisty se prý debatovalo i o tom, že by na příští rok neměl být schválen žádný schodek.

O tom všem chce Filip jednat na schůzce s Babišem, ke které ho vyzvalo vedení komunistů.

Na přetřes pravděpodobně přijde i čínská firma Huawei a její údajné bezpečnostní riziko pro Česko. Filip je připraven před Babišem hájit svobodnou soutěž firem z různých zemí. „Nejsme přívažkem Spojených států,“ pravil Filip.

 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…