Komunisté se postavili proti vládě. Pokud se Babiš nedohodne s opozicí, hrozí provizorium

15.12.2020 20:27

Komunisté se rozhodli, že se postaví proti návrhu státního rozpočtu na příští rok. Odmítli přitom, že by mohli místo odmítnutí rozpočtu odejít ze sálu, a nechat tak vládním stranám prostor ve vyjednávání. Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal o podpoře rozpočtu se členy poslaneckého klubu KSČM, komunističtí poslanci mu však dali najevo, že pokud jejich požadavky nepřijme, pak se s jejich hlasy může rozloučit. Babiš tak bude muset najít spojence v opozici.

Komunisté se postavili proti vládě. Pokud se Babiš nedohodne s opozicí, hrozí provizorium
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Členové ústředního výboru, stejně jako členové ÚV KSČM, vyzvali komunistické poslance, aby návrh rozpočtu nepodpořili, pokud vláda nevyhoví komunistickým požadavkům na škrtnutí výdajů na obranu ve výši deseti miliard. Ty by komunisté raději chtěli vložit do boje s covidem.

„Rozhodnutí ústředního výboru je pro nás jednoznačné, budeme ho respektovat,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip pro Právo. Popřel spekulace, podle kterých by poslanci KSČM při středečním hlasování opustili sál, aby vládě pomohli snížit počet hlasů potřebných ke schválení rozpočtu.

„Odcházet nebudeme,“ dal Filip jasně najevo s tím, že o rozhodnutí už informoval Babiše. Babišovi tak nezbývá nic jiného než doufat, že najde podporu u opozičních sil. Dohromady vládní strany v Poslanecké sněmovně disponují 92 hlasy, pokud by komunisti opustili sál, zbývalo by 93 poslanců, převaha opozice by tak činila pouze jediný hlas, pokud komunisté nezmění názor a budou hlasovat proti, bude muset vláda najít podporu u větší opoziční strany. Babiš doufá, že se dohodne s ODS či k dohodě spěje u lidovců.

Pokud se rozpočet neschválí, bude muset stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu a každé ministerstvo a státní úřad bude moci čerpat maximálně 1/12 svého rozpočtu roku 2020 do doby, než bude schválen nový rozpočet. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před takovou možností kvůli koronavirové situaci varovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…