Komunisté vypadli z parlamentu, Filip provádí sebekritiku: Příliš jsme spoléhali na sebe

23.10.2021 13:30

Šéf komunistů Vojtěch Filip po 16 letech končí v čele strany. Co podle Filipa čeká komunisty teď? Účty skládá na stranickém sjezdu, který se sešel v sobotu.

Komunisté vypadli z parlamentu, Filip provádí sebekritiku: Příliš jsme spoléhali na sebe
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip ve volebním štábu

Předseda komunistů Vojtěch Filip a německá kancléřka Angela Merkelová mají něco společného. Ona mezi lety 2005 až 2021 vedla Německo, on po stejně dlouhou dobu vedl komunistickou stranu. Ale zatímco Merkelová s CDU/CSU opakovaně dokázala vyhrát volby, Vojtěch Filip s KSČM nevyhrál volby žádné.

Ale mezi lety 2017 až 2021 se o hlasy komunistů opírala menšinová vláda Andreje Babiše (ANO). Za tuto podporu však zaplatili vysokou cenu. V říjnových sněmovních volbách obdrželi komunisté méně než 5 procent hlasů a poprvé od konce druhé světové války nezasednou ve Sněmovně.

Filip v rozhovoru pro Český rozhlas 16 let svého vedení KSČM zhodnotil tak, že by dnes některé věci udělal jinak.  

„Určitě bych se pokusil lépe využít tu situaci po roce 2012 a 2013, kdy jsme měli devět koalic v krajích a 33 poslanců. Spoléhali jsme se příliš sami na sebe a nevyužili jsme možnosti, abychom na sebe navázali další občanská sdružení, spolky apod.,“ poznamenal Filip. „Myslím si, že jsme tu příležitost nevyužili, a to nás stálo snížení našich preferencí v roce 2016 a 2017. A nakonec tedy ten historický neúspěch, jak jste to nazval,“ dodal ještě.

To, jak volby dopadly, přičítá Vojtěch tomu, že pravicové a středové strany se dokázaly spojit do dvou bloků, zatímco levice zůstala rozdrobena. Pokud se na tom má něco změnit, tak to bez sjednocování nepůjde. To je úkol pro ty komunistické politiky, kterým je dnes čtyřicet a více let.

Komunisté si dnes v Praze volí nové vedení a Vojtěch Filip již do čela strany nekandiduje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…