Komunisté zřejmě opět zasednou do vedení sněmovny

14.11.2013 15:52

KSČM by mohla vzhledem k volebním výsledkům obsadit pozici místopředsedy sněmovny a mohla by mít šéfy dvou až tří výborů. Novinářům to řekl předseda vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka, který se dnes ráno se zástupci komunistické strany setkal. Sobotka se sešel taky s předsedou hnutí Úsvit přímé demokracie Tomiem Okamurou. Úsvit by mohl mít podle Sobotky předsedu jednoho výboru.

Komunisté zřejmě opět zasednou do vedení sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Sobotka zopakoval, že ČSSD si jako vítěz voleb činí nárok na křeslo předsedy dolní komory. Se stejnou ambicí vystoupilo i hnutí ANO, s nímž sociální demokraté vyjednávají o vládě.

V minulém volebním období komunisté zastoupení ve vedení dolní komory neměli

V případě KSČM Sobotka připomněl, že je třetí nejsilnější stranou. "Pokládáme za naprosto logické, aby v případě, že sněmovna bude mít čtyři nebo pět místopředsedů, měla KSČM svého zástupce ve vedení Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka. Které z výborů by mohli komunisté vést, bude podle něho věcí dalších jednání mezi stranami. V předminulém volebním období byl jedním z místopředsedů dolní komory šéf KSČM Vojtěch Filip. V minulém volebním období komunisté zastoupení ve vedení dolní komory neměli.

Po debatě se zástupci KSČM se Sobotka setkal s Okamurou. "Bylo nám řečeno, že vzhledem k našemu volebnímu výsledku, že bychom měli mít možnost vést jeden výbor. A my jsme řekli naše přání, aby to byly některé z těch odborných výborů, kde máme naše odborníky," řekl novinářům Okamura. Konkrétnější ale nebyl.

Sobotka jednal s Okamurou i o programových záležitostech a návrzích zákonů. Úsvit prosazuje hlavně obecné referendum bez omezení. Sobotka ale hovořil před novináři o nutnosti vymezit oblasti, o kterých by se všelidové hlasování konat nesmělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…