Komunisti už nebudou, jásal Jan Svěrák. S krvavou minulostí do moderní společnosti nepatří

10.10.2021 12:10

Je 32 let po sametové revoluci a komunisté po těchto sněmovních volbách nezasednou do lavic Poslanecké sněmovny. Neúspěch strany podle serveru iDNES.cz kvitují někdejší disidenti a umělci.

Komunisti už nebudou, jásal Jan Svěrák. S krvavou minulostí do moderní společnosti nepatří
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vojtěch Filip (KSČM)

Režisér a výtvarník Tomáš Mašín podle svých slov vždy věřil, že konec KSČM přijde dříve. „Chápu ale, že tady byla spousta spoluobčanů, kteří měli pocit, že jim bylo líp nebo trpěli nějakou nostalgií vůči starým časům,“ uvedl Mašín, jenž nyní očekává těžká povolební vyjednávání.

Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková uvedla, že je sice ráda, že komunisté odešli, ale důležitější by pro ni bylo, aby odešli i bývalí estébáci z jakýchkoliv politických funkcí. Konec komunistů pak kvitovala také herečka Bára Štěpánová.

„Byl jsem pro to, aby se po volbách po revoluci už něco změnilo, aby se ta strana buď zakázala, což je docela problematická věc, nebo aby se nějakým způsobem přetvořila, jako tomu bylo v Německu. Aby přehodnotila svoji minulost a nějakým způsobem se od ní odstřihla. To se nestalo,“ měl radost režisér Ivan Fíla, jenž však s obavami hledí na to, jak nyní rozhodne prezident republiky v povolebním vyjednávání. Předpovídat však nechtěl.

Herečka Iva Janžurová serveru iDNES.cz prozradila, že v divadle, když se chystala na představení, měli z výsledku voleb radost všichni. 

„Komunisti se svojí krvavou minulostí do moderní společnosti nepatří. Téměř 20 let jsme se snažili různými aktivitami na tuto skutečnost upozorňovat. Jsme velmi rádi, že se nám o tom podařilo přesvědčit společnost. Komunisti už nebudou,“ sdělil také zástupce spolku Dekomunizace.cz Jakub Svěrák.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…