Komunistický atentátník Minařík hraje o Klausovu amnestii, píše server

09.01.2013 10:03

Bývalý agent StB Pavel Minařík, který se dnes živí jako podnikatel, vyrazil do boje. Podal si ústavní stížnost a pokud s ní uspěje, mohla by se na něj vztahovat amnestie Václava Klause. Druhý porevoluční český prezident tak možná očistí muže, který za minulého režimu připravoval atentát na budovu Rádia Svobodná Evropa. Po svém návratu do Československa byl Minařík komunisty opěvován jako hrdina. Informuje o tom server Týden.cz.

Komunistický atentátník Minařík hraje o Klausovu amnestii, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Minařík byl odsouzen za pojišťovací podvod k šesti letům vězení a prezidentská amnestie ho minula jen o vlas. „Klienta amnestie minula jen o necelé dva měsíce," upozornil jeho právní zástupce. Minaříkův podmíněný trest v délce šesti let nabyl právní moci v listopadu, a to po více než desetiletém trestním stíhání.

Klíčový svědek změnil výpověď

Minařík začal podnikat po roce 1989 se dvěma kolegy z někdejší sovětské KGB. V roce 1996 měla Minaříkova firma na Ukrajinu dopravit náklad optických vláken, který měl podle Minaříka hodnotu jedenačtyřiceti milionů korun. Podle znalců však měl hodnotu jen dva miliony korun. Když tento náklad shořel, vyinkasoval Minařík pojistku ve výši šest a půl milionu korun.

Řidič, který náklad vezl, nejprve tvrdil, že cestou do místa určení dostal smyk, což posléze vedlo k požáru. Případ byl proto v roce 1997 odložen. O pár let později ovšem řidič výpověď změnil a uvedl, že ho z auta vyhnali Minaříkovi ruští spolupracovníci, kteří náklad zapálili, ale hrozili mu, že to nesmí prozradit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kde se vzal Trump? Začalo to Demokratem s neposedným poklopcem, a nebyl to Clinton

16:22 Kde se vzal Trump? Začalo to Demokratem s neposedným poklopcem, a nebyl to Clinton

Bývalý prezident Donald Trump bude letos usilovat o druhé zvolení do Bílého domu a stejně jako v roc…