Komunistický hejtman: Je mi úplně jedno, jestli je někdo bílý, černý, nebo žlutý

16.01.2014 10:37

S prvním komunistickým hejtmanem České republiky Oldřichem Bubeníčkem jsme hovořili nejen o výsledku předčasných voleb, ale i o novém občanském zákoníku a neopomněli jsme ani aktuální krajská témata: prolomení těžebních limitů, problém s nepřizpůsobivými a samozřejmě kauzu, v rámci které čelí 28 zastupitelů z kraje trestnímu oznámení.

Komunistický hejtman: Je mi úplně jedno, jestli je někdo bílý, černý, nebo žlutý
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Poslední volby přinesly dvě překvapivé události, silný mandát Babišova ANO a překvapivý zisk Okamurova Úsvitu. Jak si vysvětlujete tyto dvě věci a stále silný potenciál KSČM?

Poslední volby jasně ukázaly, že občané - voliči ztratili důvěru vůči zaběhlým velkým stranám, které utvářely politiku státu v uplynulých letech. Není se čemu divit, nepopulární a často špatně vysvětlené šetření na jedné straně, na druhé straně miliardy investované do pochybných projektů typu IZIP či sKarty. Je logické, že voliči hledají alternativy a nacházejí je buď u stran, které mají stabilní a jasně definovaný sociální program, jako je KSČM, nebo u nově vzniklých subjektů, které nalákají na líbivá hesla. Už minule jsme se ale spálili s VV a ani dnes mi nepřipadají nové strany a hnutí příliš čitelné.

Často se také v souvislosti s podnikatelem, politikem a mediálním magnátem Andrejem Babišem objevují obavy ze střetu zájmů. Sdílíte je?

Pokud se podnikatel ovlivňující velkou část trhu v České republice pustí do politiky, logicky to přináší obavy. Samozřejmě se ptáme, o co mu vlastně jde a zda nebude chtít upřednostnit své zájmy a obchody. Na druhou stranu voliči mu v demokratických volbách dali své hlasy a důvěru. Nyní je jen na něm, jak se s tím vypořádá, zda prokáže, že obavy ze střetu zájmů byly liché a že důvěru nezklame.

KSČM chtěla odložit účinnost občanského zákoníku, což se nepodařilo. Jak ale na nový občanský zákoník nahlížíte? Jste spokojen s novým zněním občanského zákoníku?

Uznávám, že příprava tak komplexního a složitého zákona, jako je občanský zákoník, je jistě nesmírně náročná. Přestože už trvala velmi dlouho, nejsem zastáncem řešení protlačených silou, která přitom vzbuzují kontroverzní názory a postoje. Očekávám, že platnost nového občanského zákoníku s sebou přinese komplikace a nejasnosti. Také ale doufám, že sporná místa budou rychle upravena novelizací.

Byť se doposud kraj stavěl proti prolomení limitů těžby z roku 1991, nyní jste již opačného názoru a jste pro pokračování těžby hnědého uhlí za limity kvůli zachování stovek pracovních míst. Domníváte se, že s prolomením uspějete u budoucí vlády? Současná vláda se totiž staví proti prolomení těžebních limitů.

Pozval jsem všechny poslance zvolené za Ústecký kraj k jednání na krajský úřad a možnost prolomení limitů byla samozřejmě jedním z diskutovaných témat. Samozřejmě jsme v tomto nenašli naprostou shodu, ale myslím, že si všichni uvědomují, že otázka pokračování těžby uhlí je na stole, mělo by se jednat o odborné téma a je nutné o něm rozhodnout. Můj názor je, že těžba by měla pokračovat za vypořádání těžařů se všemi zúčastněnými. V opačném případě hrozí ztráta tisíců pracovních míst v regionu, který se už nyní pohybuje na chvostu žebříčků nezaměstnanosti. Otázka těžby uhlí je ovšem komplexnější a musí být v souladu se surovinovou politikou státu. Proto by si zasloužil novelizaci horní zákon, ale také Státní energetická koncepce, a to budou stěžejní úkoly pro tuto vládu.

Jak vy aktuálně vnímáte kauzu, kdy zastupitelé Ústeckého kraje čelí trestnímu oznámení kvůli zakázce na propagaci výsypek? Trestní oznámení podal Steiner na 28 bývalých nebo současných krajských zastupitelů. Jste mezi nimi i vy?

Celou záležitost s trestním oznámením na zastupitele, kteří vykonávali svou funkci, považuji za snahu o zviditelnění pana Steinera a jeho aktivit. Je jasné, že jeho záměrem je poškození dobrého jména vedení Ústeckého kraje, ale snaha o kriminalizaci rozhodování zastupitelů v rámci kompetencí daných jim zákonem považuji za špatný precedens.

Co se snažíte z pozice hejtmana dělat pro transparentnost veřejných zakázek? Myslíte si, že máte v tomto směru nyní nějaké resty?

Po krajských volbách v roce 2012 preferuje Ústecký kraj v maximální možné míře otevřená výběrová řízení, do nichž se může přihlásit kdokoli. Myslím, že to je nejvyšší zárukou transparentnosti. Výběrová řízení jsou pečlivě sledována všemi uchazeči a nezaznamenal jsem žádné nařčení z netransparentnosti. Naplňujeme tak jeden z úkolů programového prohlášení.

Jak se vy osobně stavíte k návrhu zákonů, mezi jehož hlavní iniciátory patří senátor ODS Jaroslav Zeman a senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, kteří spolupracují s exposlankyní ODS Ivanou Řápkovou? Konkrétně mám na mysli tři normy řešící problémy s romskou minoritou a nepřizpůsobivými (novelu zákona o odpadech, snahu motivovat nezaměstnané, aby pracovali a v neposlední řadě zastropování příspěvků na bydlení).

Proti sociálnímu vyloučení je třeba účinně zasáhnout, a to může do značné míry opravdu udělat jen Parlament přijetím citlivých a precizních zákonů. Právě na společném jednání s poslanci jsme se snad všichni shodli, že je třeba schválit zákon o sociálním bydlení, o hmotné nouzi. Upravit výši dávek tak, aby bylo motivující pracovat a ne čekat doma na termín výplaty dávek. Vítám každou snahu o zavedení těchto zákonů, zkušenost ovšem ukazuje, že musí být připraveny ve spolupráci všech stran a nejlépe pod dohledem vládní koalice. Když obdobné zákony připravil a předložil Ústecký kraj jako tzv. Ústecký balíček, neuspěl jen proto, že neměl silnou podporu vlády.

Jak se vy osobně stavíte k tzv. pozitivní diskriminaci? A podporujete návrhy na zjišťování příslušníků romské národnosti ve školách, ale i její zaznamenávání u trestné činnosti?

Nejsem příznivcem jakékoli diskriminace. Je mi úplně jedno, jestli je někdo bílý, černý, nebo žlutý. Rozhodujícím je, jak žije, jak respektuje zákony a vyhlášky. Každý občan má právo na rovné zacházení právě v oblasti práv, ale i povinností. Myslím si, že je klíčové zajistit u romských dětí školní docházku. To je absolutní priorita. Vzdělání a alespoň výuční list umožní další uplatnění v práci. Už nyní nám vyrůstá generace dětí, které nikdy neviděly své rodiče pracovat, a tomu je třeba do budoucna zamezit.

A co v tomto směru naopak očekáváte od budoucí vlády? Zaujalo vás něco ze současné koaliční smlouvy?

Očekávám, že vláda bude věnovat pozornost problematickým oblastem Ústeckého kraje, jako je právě sociální vyloučení a zaměstnanost. Ostatně mezi prioritami má vláda vytyčeno soustředit se na tvorbu pracovních míst s ohledem na postižené regiony a rovnoměrný rozvoj krajů.  Zatím by nám stačilo, kdyby se do kraje vracely peníze získané těžbou uhlí a výrobou elektrické energie v našem kraji. Tím by se občanům kompenzovala zátěž, kterou s sebou průmysl přináší, a pomohlo by to rozvoji kraje. Vítám také, že byl schválen vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…