Komunistický poslanec Adam: S Úsvitem máme naprostou většinu programu společnou

04.12.2013 10:12

Vojtěch Adam (KSČM) se do sněmovny dostal již potřetí. Poprvé se zde ale bude potkávat se svým synem, jenž uspěl za hnutí Úsvit. Strany se již shodly ve snaze vyjednat roční odložení občanského zákoníku a on sám věří, že nešlo o jedinou programovou shodu. Jak velkou změnu tak podle jeho názoru přinesly volby a o co by se chtěl zasadit on sám? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme hovořili nejen o vývoji ve sněmovně, ale neopomněli jsme ani Ivančice, v jejichž čele stojí již více než deset let.

Komunistický poslanec Adam: S Úsvitem máme naprostou většinu programu společnou
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

Vy osobně jste se stal poslancem již potřetí, poprvé ale uspěl i Váš syn. Nikoliv však za KSČM, nýbrž byl lídrem jihomoravské kandidátky Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Nebylo to pro Vás zklamáním, že nejde ve Vašich stopách? Dal jste mu také nějaké rady? A víte, komu dala hlas Vaše manželka? :-)

Určitě nebylo. Nejde o to jít v něčích stopách, ale získat vlastní zkušenosti a ty dále uplatnit ve svém životě. Jsem přesvědčen, že jsme ho vychovali v duchu rodinné tradice tak, abych na něho mohl být hrdý a bylo na něj vždycky spolehnutí. Tím je, myslím, z mého hlediska, řečeno úplně všechno. Tomio Okamura je náš přítel a to se týká nejen rodiny, ale i města Ivančice. O to bylo rozhodnutí jednodušší. A jestli jsem mu dal nějaké rady? Jenom takové, aby si pamatoval, že tak jak se chová k lidem, když má úspěch, tak se mu to vrátí na opačné cestě. Ve svém věku má už dostatek zkušeností, aby to pochopil. A komu dala ve volbách hlas manželka? Vím, ale nepovím.

A jak vlastně vnímáte výsledek voleb? Překvapil Vás něčím? A co podle Vás znamená pro občany?

Překvapil mě poměrně malý zisk sociální demokracie a naopak velký úspěch hnutí ANO. O tom, že KSČM dopadne lépe než v minulých volbách, jsem byl přesvědčen. Pro občany by to měl být signál o tom, že se něco změnilo a že je povinností politiků začít pro ně začít pracovat.

Kromě Úsvitu se do sněmovny dostala ještě jedna nová strana, hnutí ANO. Čím si úspěch nových stran vysvětlujete? A máte k nim Vy osobně důvěru? Dokážete si s nimi například představit spolupráci? KSČM se již s Úsvitem shodla ve snaze vyjednat roční odložení občanského zákoníku. Vidíte i nějaké další programové shody?

Úspěch Úsvitu a ANO vyplývá z frustrace z politiky v minulém období. Když nic jiného, tak dokázali celou řadu negativních jevů ve společnosti alespoň pojmenovat. KSČM na ně samozřejmě upozorňuje a navrhuje jejich řešení nepřetržitě, ale i čtvrt století od roku 1989 nikoli v hlavním politickém proudu. Já osobně nemám s těmito parlamentními uskupeními problém. S Úsvitem máme naprostou většinu programu společnou a s hnutím ANO se uvidí, jak se bude profilovat. Někteří novináři a politologové v Jihomoravském kraji o mně říkají, že jsem mužem kompromisu a že dokážu vyjednat, co se dá. Tak uvidíme.

Volební výsledek a následný stranický puč v sociální demokracii udělaly své, a byť nyní strana tvrdí, že je již opět jednotná, věříte, že je rozkol ve straně skutečně překonán a ČSSD lze považovat za důvěryhodnou součást sněmovny? Vznikne podle Vás stabilní vláda, která vydrží celé své funkční období?

Nejprve řeknu, co bych chtěl já: Aby taková stabilní vláda skutečně vznikla a mohla pracovat ve prospěch občanů této země. Nechci se jakkoli vměšovat do situace uvnitř ČSSD, ale můj názor je takový, že se nejednalo o žádný stranický puč. Jedinou chybu spatřuji v tom, že Michal Hašek a spol ihned a bezprostředně neřekli, že jednali u prezidenta. Výsledek voleb lze pro ČSSD hodnotit jako neúspěch a logické by bylo, kdyby vyvodilo důsledky celé vedení strany. Z toho, co následovalo za velmi aktivní účasti medií, lze vyvodit jediné. Cituji: "To víno, které jsi nám nalil, předsedo, není zas tak úplně čisté. Něco v něm plave.“ Tím by mohlo být řečeno vše.

Jaké jsou Vaše osobní priority pro následující volební období?

Vznešeně by se dalo říct, že v souladu s naším volebním programem pracovat ve prospěch občanů této země. Osobní priority spatřuji v řešení problémů ve svém základním oboru, to je zdravotnictví, a v posledních letech také ve veřejné správě.

Před několika dny jste se také vyjádřil pro naše stránky k úhradové vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, jež podle Vás sice ekonomické problémy zdravotnických zařízení zcela neřeší, ale jde o první krok ke zlepšení situace. Domníváte se tak, že se Vám podaří prosadit Váš záměr, aby byla platba za výkon v jednotlivých zařízeních sjednocená? A jaké další kroky byste tak uvítal?

O úhradové vyhlášce jsem řekl přesně to, co píšete. Ale celá záležitost je podstatně složitější a závažnější, zejména pro menší zdravotnická zařízení. Úhrada péče je sice postavena na DRG, ta je ale deformovaná koeficienty specializace a přesunu pacientů. Vzhledem k tomu, že jde o složitý problém, řeknu jen tolik, že přísun peněz do Ministerstvem zdravotnictví řízených nemocnic se ještě zvýší a menším nemocnicím se omezí. Mnohé z nich to neustojí a budou mít veliké existenční potíže. To je i základní příčina zcela zásadního nesouhlasu AČMN s touto vyhláškou. Jsem přesvědčen, že objektivním ukazatelem by bylo sjednocení platby za výkon pro všechna zařízení. Vše ostatní vnáší do systému nepřehlednost a zvyšuje možností klientelismu. Zjednodušeně se dá říci, že vyhláška je postavena tak, že zvýhodní jen nemocnice přímo řízené Ministerstvem zdravotnictví. A to je špatně.

Již třetí volební období jste také starostou Ivančic. Přepokládám, že nyní je Vaší prioritou rozpočet na příští rok. Jaký předpokládáte, že bude? Jste optimista? Jaká je bilance za letošní rok?

Ivančice mají za sebou největší investiční akci v jejich historii, a to dostavbu a rekonstrukci vodohospodářské infrastruktury a následně rekonstrukci infrastruktury dopravní. K prostředkům získaným z EU jsme pořídili investiční úvěr, aby se koncentrace prací a s tím spojeného sníženého komfortu, který s rozsahem prací souvisel, soustředila do nejkratšího možného času. To se podařilo. Rozpočet města nám umožňuje nejen bez větších problémů splácet úvěr, ale i pokračovat ve zlepšování vzhledu a vybavenosti města a služeb pro obyvatele. Za poslední dva roky byla proinvestována více jak miliarda, a to je na vzhledu Ivančic vidět.

Jak aktuálně pokračuje projednávání územního plánu města? Můžete jej stručně nastínit? A prozradíte nám Vaši představu budoucího rozvoje města?

Náš územní plán se dostává do závěrečného stadia projednávání a představa je taková, že by měl být schválen ještě v tomto volebním období. Ivančice se nebudou ani v budoucnosti nějak výrazně rozšiřovat. Chceme zachovat město, které bude obklopeno přírodou a zelení a v intravilánu dát příležitost investorům k regeneraci a revitalizaci starých průmyslových areálů, které se nacházejí ve středu města. V územním plánu jsou vyčleněny plochy pro sport a relaxaci a na to se chceme v budoucích letech soustředit. Vzhledem k tomu, že Ivančice leží v údolí, které je sevřeno ze tří stran, nejobtížnější je řešení budoucích dopravních tras.

Domníváte se, že se Vám podaří i z pozice zastupitele kraje vyjednat s krajem dopravní napojení Ivančic na D1, o něž usilujete již delší dobu? A má například město prostředky se na investici případně podílet?

Usilujeme o to, ale je to o velké krajské investici. Je jasné, že bez dobrého dopravního napojení na dálnici je rozvoj kterékoli lokality omezen. Těch 10 kilometrů, co nás od D1 oddělují, je opravdu někdy velmi kritických. Vzhledem k terénu by to chtělo krajskou silnici rozšířit minimálně o stoupací pruhy. My se dočkáme zatím jen dílčích oprav. Vzhledem k tomu, že se jedná o silnici v majetku Jihomoravského kraje, se město Ivančice na této investici podílet nebude. Na nás zbude to, co bude souviset s průtahem městem a je v našem majetku. To jsou zejména chodníky a zeleň kolem silnice. I tak toho bude dost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…