Komunisty jsme vyhnali z vedení města a toto nám za to provádí jejich senátor. Hovoří starosta z Klášterce nad Ohří

11.05.2016 18:08

ROZHOVOR Po dvaceti pěti letech jsou u nás komunisté mimo. Tajemník města, který byl zvolen za KSČM, porušoval zákon. Nezaměstnanost není až takový problém. Lidem se nechce pracovat, chtějí jen sociální dávky. Komunisté to podporují. Hejtman Bubeníček zkomplikoval dopravu. Senátor Homolka podporuje prodej pozemků pod cenou. Jsme-li v koalici se Svobodnými, hlasy nepropadnou, řekl nám starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd (SsČR).

Komunisty jsme vyhnali z vedení města a toto nám za to provádí jejich senátor. Hovoří starosta z Klášterce nad Ohří
Foto: Archiv ŠD
Popisek: Ing. Štefan Drozd (SsČR) starosta Klášterce nad Ohří

Na tiskovce Soukromníků  a Svobodných v Praze minulý týden jste se pochlubil, že se vám podařilo eliminovat komunisty v Klášterci nad Ohří. Můžete přiblížit, jaká situace byla ve vašem městě v této souvislosti v uplynulém čtvrtstoletí?

Za posledních 25 let zástupci KSČM byli vždy zastoupeni ve vedení města Klášterec nad Ohří, pouze s výjimkou krátkého období v řádu měsíců po volbách v roce 2002. Tehdejší starosta dokonce vystoupil z řad ODS, aby mohl být ve vedení spolu se členy KSČM v roce 2010, ale ti ho stejně v roce 2012 odvolali. Po čtvrt století je tedy vedení města historicky poprvé bez komunistů, v roce 2015 tak mohly poprvé od roku 1989 proběhnout oficiální oslavy 17. listopadu.

Prý komunisté porušovali zákon. Můžete to přiblížit?

Porušení zákona se týkalo působení tajemníka Městského úřadu v Klášterci nad Ohří, který  kandidoval za KSČM v komunálních volbách. Byl zvolen, aby posléze na mandát rezignoval a působil nadále jako nejvyšší úředník na městském úřadě. Zároveň byl politikem a členem krajského výboru KSČM, a to téměř dva roky. Docházelo tak k porušení zákonných povinností podle § 12, odst. 1  písm. b) zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, výkonem funkcí v politické straně KSČM. To  však bývalé vedení města a ani kraje nijak neřešilo.

Jste jedním z mála Soukromníků, kteří jsou v ČR starosty větších měst. Čím přesvědčujete občany?

Svou prací. Dlouhodobě Soukromníci méně mluví a více pracují, aby uživili sebe, své rodiny, své zaměstnance a jejich rodiny. V tomto duchu pokračuje naše práce na radnici, kdy naším krédem je neslibovat, ale pracovat.

Obliba KSČM v Ústeckém kraji je dlouhodobě vysoká. Kraj má mnoho specifik, a to včetně vysoké nezaměstnanosti. Jakým způsobem chcete oslabit komunistický vliv v kraji?

Ústecký kraj má jistě svá specifika, která jsou dána jednak vývojem po druhé světové válce, kdy proběhlo vysídlení Němců, tak strukturou průmyslu. Máme tu povrchové doly, elektrárny i chemický průmysl. Z toho je pak patrná i struktura obyvatelstva. V současné době se domnívám, že není problémem vysoká nezaměstnanost, jak je nám neustále prezentováno, ale chtít být zaměstnán a pracovat. Pro mnoho obyvatel našeho kraje není práce prioritou, tou je získání sociálních dávek. V tomto ohledu bohužel mluví zástupci KSČM zcela jinak.

Jak vidíte bezmála čtyřletou práci komunistického hejtmana Bubeníčka? Co současná krajská koalice v tomto volebním období pokazila?

Za čtyři roky vedení kraje hejtmanem Bubeníčkem se toho příliš k lepšímu nezměnilo. Nadále je velkým problémem infrastruktura. Výrazným problémem je dopravní obslužnost. Dotovaného dopravce, kterého kraj vybral, provází celá řada problémů s řidiči, nejsou místní, špatně placení, nezřídka se ke mně dostávají informace o nevydávání jízdenek, což pak zkresluje informace o využití okrajových linek do malých obcí, jehož důsledkem může být jejich rušení. Dalším obrovským problémem je podfinancování sociálních služeb téměř ve všech městech v kraji, někde i o 50 procent. To je bohužel opět problém pouze našeho kraje. Z našeho pohledu pak velmi zdrcující je prodej pozemků na žatecké průmyslové zóně Triangl zahraničnímu investorovi za 1 euro/m2. Senátor a krajský zastupitel za KSČM považuje prodej za jedno euro v pořádku, ale současně kritizuje současné vedení města Klášterce nad Ohří za nízkou prodejní cenu pozemků v průmyslové zóně Verne. Pozemky se nám zde podařilo prodat za cenu 150 Kč/m2, a to v souladu se všemi pravidly. Opravdu tedy nerozumím tomu, kdo je lepším hospodářem.

Jste schopen odhadnout, jak může koalice Svobodných a Soukromníků  v krajských volbách dopadnout?

Těžko odhadovat, domnívám se, že lidé již slibů slyšeli mnoho a jsou z nich znechuceni. Naše partnerství se Svobodnými v těchto volbách je jistotou, že jejich hlas nepropadne. Nám se před komunálními volbami také někteří smáli, že nemáme šanci, přesto jsme to dokázali a já jsem dnes starostou města. Jsme připraveni pomoci Ústeckému kraji našimi zkušenostmi, naší praxí, a to jak ze soukromého podnikání, tak z komunální politiky, kde jsme úspěšní. Svobodní a Soukromníci společnými silami rozhodně našemu kraji pomohou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …