Koncert v Lucerně připomene nedožité osmdesátiny Václava Havla

15.10.2016 6:18

Velký koncert v pražské Lucerně připomene dnes večer nedožité osmdesátiny dramatika a prvního českého prezidenta Václava Havla. Přijde mu k nim blahopřát 80 osobností veřejného a kulturního života, spřízněných muzikantů i Havlových přátel. Vyvrcholí tak projekt Havel@80, jímž si Knihovna Václava Havla po celý rok připomíná prezidentovo nedožité jubileum.

Koncert v Lucerně připomene nedožité osmdesátiny Václava Havla
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Programu, který vedle koncertu zahrnuje i projekce a výstavu, by se měli zúčastnit třeba prezidentův bratr Ivan Havel, ředitel pořádající knihovny Michael Žantovský, někdejší disident a pozdější politik Alexandr Vondra, někdejší Havlův kancléř a dnes poslanec Karel Schwarzenberg, kapela The Plastic People of the Universe či spisovatelé Jáchym Topol a Vlastimil Třešňák.

Hudební program se odehraje na čtyřech pódiích. V malém kinosále a v kavárně jsou připraveny filmové projekce. Večer zahájí v 17:00 otevření výstavy Hele, Havel!, sestavených ze snímků pořízených amatérskými fotografy, které Havlova knihovna získala na základě veřejné výzvy. Za šest měsíců do ní téměř 200 autorů přispělo více než 1300 snímky.

Česko i lidé v zahraničí si počátkem října připomněli Havlovy nedožité 80. narozeniny, na 18. prosinec pak připadne páté výročí jeho úmrtí. Jubileum se zatím podle komentátorů neslo jen ve vzpomínání na muže, který stál u přerodu země v demokratický stát a na úvahy o tom, zda osobnost jeho politického směřování a uvažování české politice dnes chybí, či ne. Skutečně kritické zhodnocení Havlova působení především v politice ještě nepřišlo. Aspirovat na ně může mezinárodní a mezioborová konference, kterou na 15. a 16. prosince připravuje Akademie věd.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…