Končící bavorský premiér chválil vztahy s ČR. Pak ale za jejich rozvoj jmenovitě poděkoval Berndu Posseltovi...

16.12.2017 12:26

Končící bavorský premiér Horst Seehofer dnes jako jeden z úspěchů posledních let vyzdvihl usmíření mezi Českem a Bavorskem. Ve svém projevu na sjezdu Křesťanskosociální unie (CSU) v Norimberku výslovně ocenil roli sudetských Němců a jejich šéfa Bernda Posselta.

Končící bavorský premiér chválil vztahy s ČR. Pak ale za jejich rozvoj jmenovitě poděkoval Berndu Posseltovi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Jeden bod, na který všichni můžeme být hrdí, je usmíření mezi Českem a Bavorskem,“ řekl osmašedesátiletý šéf bavorské vlády. Za pomoc v tomto procesu je vděčný právě sudetským Němcům a Posseltovi. „Proti vaší vůli by to nebylo možné,“ zdůraznil Seehofer během svého asi hodinového projevu.

Vztahy mezi Českem a sudetskými Němci se v posledních letech výrazně zlepšily, k čemuž přispěly smířlivé kroky z obou stran. Zatímco sudetští Němci se vzdali majetkových nároků, česká strana opakovaně vyjádřila lítost za příkoří způsobená Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Ve smířlivém duchu se nesly i poslední dva sudetoněmecké sjezdy. V roce 2015 na sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení jako první člen české vlády oficiálně zavítal tehdejší ministr kultury Daniel Herman. Loni na něm zase tehdejší český vicepremiér Pavel Bělobrádek (oba KDU-ČSL) prohlásil, že přijel na návštěvu ke krajanům.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15.000 až 30.000 Němců. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320.000 až 350.000 obyvatel někdejšího Československa. Velká většina z nich byli Židé, které chtěl nacistický režim vyhladit.

Seehofer v čele bavorské vlády kvůli propadu CSU v zářijových parlamentních volbách skončí začátkem příštího roku. V čele kabinetu ho nahradí bavorský ministr financí Markus Söder.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…