Konec Evropy. 100 let to bude trvat. Podnikatel spočítal a sepsal

07.09.2022 9:32 | Ze sítí

Dlouholeté budování silné závislosti na ruském plynu a další výmysly ražené zelenými politiky se Evropě podle podnikatele a investora Zbyňka Passera fatálně vymstí a z přicházejících následků energetické krize se dle něj Evropa „nevzpamatuje dalších nejméně 50 až 100 let a možná už nikdy“. „Vrátí se zpět k významu, kterej mívala po pádu Východořímské říše. A patří jí to. Pýcha předchází pád. Jen chudáci lidi,“ varuje s tím, že je zvědavý, jestli pak „budou lidi na vidle napichovat jenom Zelený nebo i jejich voliče“.

Konec Evropy. 100 let to bude trvat. Podnikatel spočítal a sepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Passer

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Ruské zastavení plynu proudícího do Evropy skrze plynovod Nord Stream přišlo pár hodin poté, co mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že by se „něco mohlo stát“ s plynovou turbínou, která nemá aktuálně náhradu.

O pár hodin později přesně dle varování Kremlu problém s turbínou vznikl a ruská státní společnost Gazprom oznámila odstavení plynovodu kvůli úniku oleje v kompresorové stanici Portovaja.

Společnost Siemens Energy, jež se o turbínu stará, posléze dle agentury Reuters uvedla, že nebyla pověřena provedením oprav a dala najevo, že Ruskem uvedené problémy nebrání tomu, aby plyn do Evropy proudil a opravy se uskutečnily za chodu Nord Streamu stejně, jako tomu bylo v minulosti.

Brzy se spekulovalo, že v dodávkách plynu Rusko odmítá pokračovat spíše účelově a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí prohlásil, že jediným důvodem, proč se Rusko rozhodlo uzavřít plynovod Nord Stream, jsou sankce, které na zemi uvalilo mnoho států za ruské napadení Ukrajiny. Podle mluvčího Kremlu by se tok plynu „určitě obnovil“, jen pokud by Západ své sankce zmírnil.

Passer k tomu ve svém komentáři na facebooku podotýká, že se „diví, že tohle nepřišlo o měsíce dřív“. „Popravdě mi nedávalo smysl, že Rusko posílá plyn i přes sankce. Teď je to symetrická obchodní válka,“ komentoval krok Ruska, jež doposud vydělávalo na tom, že do Evropy posílalo malé množství plynu, který kvůli tomu vyšplhal na vysoké ceny. V posledních dnech se však cena plynu začala strmě propadat a nic na tom nezměnilo ani ruské ukončení dodávek.

Známý podnikatel předpovídá, že však tento krok Evropané dosti pocítí i tak. „První půjde do háje euro, pak těžký, energeticky náročný průmysl, po něm služby, protože ceny energií vyletí do absurdna, kdy už státy unie nebudou schopny lidem energie dotovat a zaměstnanci v gastru, kadeřnice, trenéři a spol. se můžou jít leda pást. Lidi budou přemýšlet, jestli se najíst, nebo si zatopit, bude-li vůbec čím,“ míní.

Obává se, že by následně vše mohlo vést ke krachu firem a následnému zacyklení inflace. „Od zkrachovalých firem daně nevyberete a bez daní nemáte z čeho lidem transferovat sociální pomoc. Pokud si nevytisknete biliony eur a nezvýšíte už tak vysokou inflaci. Do chudoby se propadne obrovská část Evropy, která byla zvyklá mít dvě auta a létat na dovolenou. Bude to pro většinu šílený šok,“ píše s tím, že zdraží i potraviny kvůli problémům s výrobou hnojiv, jež je také závislá na plynu.

Spojené státy podle něho dobře vědí, že aktuální podobu sankcí uvalených na Rusko dokážou udržet, jelikož mají dostatek ropy a plynu z vlastních zdrojů. Kdo si ale problémy neuvědomuje, má být vedení Evropské unie.

„Tohle je konec Evropy, jak jste ji znali od průmyslové revoluce. Vím, jsem s tím otravný, píšu to často už mnoho let. Jen si furt myslím, že blazeované většině občanů i politiků vůbec nedochází, co se žene. Zapomeňte na velkou hospodářskou krizi. Na přídělové hospodářství jako za války,“ předpovídá, že to bude horší, jelikož dnes již více lidí žije ve městech a urbanizace zasáhla i dřívější venkovské oblasti.

„Dnešní venkov je poloměsto. Málokdo se uživí vlastním jídlem. Málokdo si zatopí při blackoutu dokonce i uhlím/dřevem (přízemní moderní domy se bez oběhového čerpadla kotle na TP neobejdou). Hospodařit na poli neumí dnes na venkově skoro nikdo. Selata z hovna neupletete, když unie zavedla tak striktní restrikce i na domácí malochovy a unijní zemědělství znamenalo vybití většiny velkochovů, takže potravinovou soběstačnost dávno nemáme,“ kritizuje.

Evropa se podle Passera z těchto všech následků jen těžko vzpamatuje, ne-li vůbec. „Až tohle kataklyzma nastane, jsem zvědavej, jestli budou lidi na vidle napichovat jenom Zelený nebo i jejich voliče,“ uzavírá Passer temnou predikci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…