Konec Salviniho protiimigrační politiky: Nová italská vláda chce migraci řešit s Bruselem

09.09.2019 21:45

Nová italská vláda by chtěla navázat užší spolupráci s Evropskou unií, a to i při řešení migrační krize a rozpočtu. V poslanecké sněmovně to v pondělí řekl premiér Giuseppe Conte před hlasováním o důvěře. Nová vláda levicové formace Hnutí pěti hvězd a Demokratická strana se dohodly na nové koalici, o novém kabinetu se pak bude hlasovat ještě zítra v senátu.

Konec Salviniho protiimigrační politiky: Nová italská vláda chce migraci řešit s Bruselem
Foto: Repro ČT24
Popisek: Bývalý italský premiér Conte v rozhovoru pro ČT24

Anketa

Měla by Poslanecká sněmovna schválit zprávy o hospodaření České televize?

12%
88%
hlasovalo: 10746 lidí
Conte přislíbil, že v EU podpoří dokončení bankovní unie a vyjedná revizi rozpočtových pravidel. Premiér také sdělil, že se hodlá i nadále osobně věnovat migrační situaci ve Středozemí a posílit dialog o roli Evropy v Africe, informuje agentura AFP. Vstřícnější postoj vůči EU hodlá Conte coby šéf nové koaliční vlády demonstrovat také svou první zahraniční cestou, která ve středu povede do Bruselu.

Migrační politika je jedním z nejostřeji sledovaných témat nové vlády – předchozí kabinet, kde na imigraci dohlížel šéf nacionalistické strany Liga a bývalý ministr vnitra Matteo Salvini, prosazoval přísnou protiimigrační politiku.

Conte v dnešní řeči v narážce na rétoriku šéfa Ligy poznamenal, že nová vláda bude umírněnější a „její činy nebudou měřeny arogancí jejich slov“. Hnutí pěti hvězd s Ligou vládlo od loňského června a mluvilo také o plánu na hospodářský růst.

Senát bude o důvěře nové italské vlády hlasovat v úterý. Nový kabinet se v horní komoře spoléhá na hlasy nezařazených poslanců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…