Konec lžím a dezinformacím, volají senátoři. Podpořili kroky EU

27.02.2019 16:08

Záměrné šíření dezinformací včetně zpochybňování ověřitelných informací a evidentních lží představuje podle Senátu vážné ohrožení demokratických mechanismů v Česku a Evropské unii. Horní komora dnes proto podpořila kroky na unijní úrovni, na nichž se loni v prosinci shodli lídři zemí EU. Zprávu přinesla ČTK.

Konec lžím a dezinformacím, volají senátoři. Podpořili kroky EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu. Senátoři projednali mimo jiné zákon o úpravě vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království z EU a novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi

„Obranné kroky je nezbytné provádět nejen na úrovni ČR, ale i na úrovni EU, neboť EU je pro nás důležitá, a to i s ohledem na skutečnost, že v současné době se na manipulaci s informacemi a šíření tzv. fake news podílejí i někteří vysocí představitelé našeho státu,“ uvádí se ve stanovisku navrženém senátním evropským výborem. Senátoři ale žádného konkrétního představitele nejmenovali.

Části senátorů včetně Miloše Vystrčila (ODS) nebo Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se nelíbilo to, že horní komora jmenovala ruské aktivity jako příklad hrozby aktivního využívání dezinformačních kampaní jako jednoho z nástrojů hybridních útoků proti EU. „Myslím, že my musíme být obezřetní vůči všem,“ uvedl například Čunek. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) naopak se senátním stanoviskem souhlasil.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Senátoři také zdůraznili potřebu mediálního vzdělávání a rozvoje kritického myšlení, díky nimž by podle nich občané byli méně náchylní k případné manipulaci a byli by schopni lépe posoudit relevanci informací a jejich celkový kontext. Šéf hnutí Senátor 21 Václav Láska nicméně zdůraznil potřebu aktivní role státu, záměrné šíření dezinformací přirovnal k vojenskému útoku v minulém století. „Tankům jste se také nebránili veřejnoprávními médii nebo vzděláváním obyvatelstva,“ řekl.

Horní komora také požádala vládu o určení centrálního koordinačního orgánu boje proti dezinformacím, za který jsou nyní odpovědná Ministerstva vnitra a zahraničí. Hamáček doporučoval, aby se koordinační role ujal Úřad vlády.

Evropská komise má předložit návrhy boje s dezinformacemi v březnu. Už loni zveřejnila plán na personální a finanční posílení specializovaného týmu pro strategickou komunikaci (Stratcom), který v rámci unijní diplomatické služby odhaluje dezinformace. Tým od roku 2015 identifikoval a analyzoval přes 4 500 případů dezinformací. Podle EK existují důkazy, že hlavním zdrojem falešných informací a dezinformací v Evropě je Rusko.

Velké internetové společnosti jako Facebook, Google či Twitter se už loni v říjnu dobrovolně přihlásily ke kodexu, kterým by se v postupu proti dezinformacím měly řídit. Přistoupily k rušení falešných či podezřelých uživatelských účtů a automatických systémů šířících na síti nevyžádanou reklamu či pochybná sdělení nejrůznějšího obsahu.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…