Konec neprůhledných zakázek? Poslanci budou jednat o novele zákona

31.01.2012 6:32

Poslanci dnes rozhodnou o podobě novely zákona o zadávání veřejných zakázek, který jim se změnami vrátil Senát. Ministerstvo pro místní rozvoj i nevládní protikorupční organizace se přiklánějí ke sněmovnímu znění předlohy. Senátní verze by podle nich způsobila chaos, protože po uchazečích žádá téměř nesplnitelné podmínky.

Konec neprůhledných zakázek? Poslanci budou jednat o novele zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

Senát žádá, aby vítězové tendrů rozkryli vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž v ní figurují. Uchazeči by také měli předkládat seznam subdodavatelů i s náplní jejich činnosti ve vztahu k zakázce, pokud by inkasovali přes půl milionu korun.

Novela má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost takzvané losovačky. Vítězná firma bude muset podle sněmovní verze novely předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky.

Na řadu přijde i Havel

Poslanci budou na první letošní schůzi sněmovny projednávat také například návrh zákona o zásluhách Václava Havla a kontroverzní předlohu o vyrovnání státu s církvemi. Schvalovat budou omezení imunity zákonodárců a návrh na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Další novely se týkají třeba zvýšení poplatků za popelnice nebo legalizace tažení dětských vozíků za jízdními koly.

Opoziční ČSSD se opět pokusí prosadit ústavní předlohu o zavedení celostátního referenda. V minulosti neuspěla a očekává se, že koalice novelu zamítne i nyní.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…