Konec ohledů na Putina. „Dva roky jsme ve válce s Ruskem.“ Diplomat chce hledat „mimořádná opatření“

06.01.2024 16:29 | Monitoring

Putin poslal Kyjevu i celému světu novoroční poselství. Namísto přání všeho dobrého posílá drony, namísto míru přeje smrt. Svět by mu měl konečně oplatit stejnou mincí, přeje si na začátku letošního roku muž, který zná Rusko hodně zblízka. Bývalý český generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek byl hostem Českého rozhlasu Plus.

Konec ohledů na Putina. „Dva roky jsme ve válce s Ruskem.“ Diplomat chce hledat „mimořádná opatření“
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vlastimil Votápek

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39625 lidí
„Máme načase, abychom se začali chovat k Putinovi tak, jak si on zaslouží, abychom mu přestali věčně ustupovat, abychom brali ohledy, ani vlastně nevím na co. Když se podíváme na holá fakta, čeho se Rusko dopustilo, čeho se dopouští ruské vedení a sám válečný zločinec, a přitom se mu vůbec nic neděje, je to pro mě nepochopitelné,“ sdělil Votápek.

Podle Votápka můžeme dělat víc. „Rusko je nezpochybnitelný agresor a my v souladu s Chartou OSN můžeme pomáhat Ukrajině mnohem více, než jí pomáháme. Nechci si přihřívat polívčičku, ale je to pořád stejný příběh od prvního dne války. Máme Ukrajině poskytovat mnohem větší pomoc a máme zvažovat i reálně případné nasazení nových zbraní, vytvoření třeba bezletové zóny nebo pomoci jim s protileteckou obranou, ale když už nemluvíme o nasazení našich ozbrojených sil, což by byl také legitimní krok v rámci Charty OSN,“ řekl Votápek, že to by nebyl počátek války, jak tvrdí Rusko, ale to by byla obrana ukrajinského území. 

„Neustále říkáme Moskvě, že nestojíme o jediný metr čtvereční skutečného ruského území. To znamená ne těch území, která si ukradli, ale skutečně ruského území. Můžeme jim dát plné garance, že žádná noha žádného vojáka zemí NATO nevstoupí na jejich území, ale Ukrajina má právo se bránit a my máme právo jí v tom pomáhat,“ dodal Votápek.

Votápek také ve vysílání hovořil o základním zákonu vojenství. „Musíte své síly soustředit a použít je na místě, kde vám přinesou úspěch. My sice máme zbrojní výrobu mizernou, a ano, Rusko momentálně vyrábí víc dělostřelecké munice a raket než třeba my, ale stále máme ty armády mnohem, mnohem silnější. A stále máme mnohem silnější ekonomiku. Za dva roky války jsme měli být schopni obnovit naši zbrojní výrobu. To, že se to za dva roky války nestalo, je neomluvitelné selhání politických elit napříč celou Evropou. Českou republikou počínaje přes všechny ostatní země,“ dodal Votápek.

Elity si podle něj neuvědomují závažnost okamžiku. „Připadne mi, že jsme si stále ještě neuvědomili, že už dva roky jsme ve válce s Ruskem. Že tato válka mezi Ukrajinou a Ruskem není omezený lokální konflikt, který prostě nějak dopadne. Je to předehra něčeho většího. A to větší se stane, zvláště pokud Ukrajina neuspěje,“ domnívá se.

„Nevolám po tom, abychom zavřeli oči před tím, že je válka v Evropě, to samozřejmě že ne, ale zároveň si nemyslím, že je nutné opustit ty principy, které evropskou civilizaci nebo západní civilizaci, nás, vlastně vytvořily. To znamená jakási tolerance, úcta k diskusi, k partnerům... Tady přece musí být také ochrana lidských práv. Ale v mimořádné situaci je možné a nutné hledat nějaká mimořádná opatření. Například... Rozhodně rozjet zbrojení, zcela jednoznačně, například omezit Green Deal nebo hledat alespoň ty jeho cesty, které nebudou podlamovat naši ekonomiku a především zbrojní výrobu a například zabránit tomu, aby v Evropě nevznikaly síly, které zdestabilizují naši společnost,“ řekl Votápek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hurá do bojke !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezoufalec5555 , 06.01.2024 16:39:07
To je stejnej chciválek, jako Pekarová, Černochová a celej Pětislepenec ....

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …