Konec ruské dominance. Novela vrátí do Karlových Varů češtinu

15.09.2011 20:48

Ulice Karlových Varů na mnoha místech vypadají jako ruské autonomní území. Azbuka je, kam se oko podívá. To by teď mohlo skončit. Novela zákona o ochraně spotřebitelů a regulaci reklamy, kterou se bude v příštích dvou týdnech zabývat vláda, totiž dominanci ruských reklam a nápisů zarazí.

Konec ruské dominance. Novela vrátí do Karlových Varů češtinu
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

"Náš návrh už přezkoumal Parlamentní institut, řešil jsem to i vládní zmocněnkyní Monikou Šimůnkovou. Počítám, že během čtrnácti dnů bych měl dokument předat místopředsedkyni sněmovny paní Němcové a šlo by to do vlády," popsal osud novely pro server Týden.cz její předkladatel poslanec Rudolf Chlad z TOP 09.

Ruské nápisy by po schválení novely z ulic Karlových Varů nezmizely docela. Stejně výrazně by ale nad ruským titulkem musel nově být i titulek český. "Ruské nápisy Karlovarským samozřejmě vadí a volají po změně. Na kolonádě najdete češtinu v reklamách tak na třetím čtvrtém místě, někdy vůbec," řekla serveru místní žena.

Za pravdu jí dal i mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. "Intenzivně se na takovém návrhu pracuje už sedm let. Podnětem byly množící se stížnosti občanů," podotkl. Nově by podnikatel za neumístění českého nápisu na svůj objekt dostal pokutu v řádu desítek tisíc, opakovaně pak až v milionech.

Podobný osud jako Karlovy Vary by ovšem kvůli novele čekal i ostatní pohraniční města, kde zpravidla převládá němčina.

Čtěte:

Karlovy Vary chtějí omezit cizojazyčné reklamy ve městě

Karlovy Vary: Všude nápisy v ruštině. Máme foto

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…