Konec socialistů a solidarity? Ve Švédsku jdou rychle nahoru odpůrci Merkelové

21.08.2018 16:03

Německý magazín Die Zeit se věnuje švédským parlamentním volbám, které se budou konat 9. září. V zemi zaslíbené socialistům může dojít k politickému zemětřesení a k moci se mohou dostat euroskeptičtí a protiimigrační Švédští demokraté.

Konec socialistů a solidarity? Ve Švédsku jdou rychle nahoru odpůrci Merkelové
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Průzkumy ze Švédska ukazují, že pokračování stávající vládnoucí koalice, kterou tvoří socialisté a Zelení, nevypadá příliš realisticky. Socialistům je přisuzováno kolem 25 % a Zelení se pohybují na hranici pěti procent. Naopak socialistům dýchají na záda Umírnění a Švédští demokraté, kteří se přetahují o druhé místo s přibližně dvaceti procenty. Do povolebního vyjednávání potom může zasáhnout i Strana středu, která by mohla získat až 10 %.

Německý magazín předpovídá, že po Finsku a Norsku se politická mapa přepíše také ve Švédsku. „Časy, kdy socialisté dominovali, jsou pryč. Nahradit je nyní mohou ve vládě Švédští demokraté, kteří se přitom pohybuji ještě více napravo než je tomu u podobných stran v severských státech Evropy. Politoložka Annika Fredenová z university v Karlstadu míní, že by Švédští demokraté mohli tvořit základní stavební kámen menšinové konzervativní vlády.“

Novinkou je ve Švédsku také skutečnost, že poprvé jsou s dříve démonizovanými Švédskými demokraty připraveny spolupracovat ostatní strany. Doposud něco takového bylo tabu. „Parlamentní systém je založen na tom, že složení parlamentu určují voliči. Politici nemohou volební výsledek ignorovat,“ cituje Die Zeit slova šéfa Umírněných Tobiase Billströma, který tak naznačil, že jeho strana je připravena ke spolupráci.

Ještě před několika lety přitom byli Umírnění od Švédských demokratů vzdáleni. „Migrační krize však vše změnila a Umírnění se v oblasti přistěhovalecké politiky od Švédských demokratů v mnohém inspirovali. Trend oslabování tradičních stran a přechod voličů k novým stranám je podobný tomu, co se děje v Německu v případě Alternativy pro Německo, které je aktuálně druhou až třetí nejsilnější stranou,“ píše Die Zeit.

Spolupráci Umírněných a Švédských demokratů aktuálně brání především postoj Strany středu a její šéfky Annie Lööfové. „Tato politička se na rozdíld od Umírněných stále velmi ostře staví proti případné spolupráci se Švédskými demokraty. Její strana v minulých volbách získala asi 4 %, ale letos by to mohl být více než dvojnásobek. Sestavit stabilní vládu bez Strany středu a pouze se Švédskými demokraty nebudou Umírnění schopni,“ uzavírá Die Zeit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…