Konec srandy. Exšéf ČEZu k cenám elektřiny, burze, Fialovi. Odhalil vše

11.07.2022 11:32 | Zprávy

Tlačí někdo na vládu, aby se nesnažila efektivně reagovat na nepřiměřené ceny elektrické energie? Podle bývalého šéfa polostátního gigantu ČEZ a někdejšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla může být důvodem tlak těch, kteří na enormně vysokých cenách profitují. Expert to naznačil v rozhovoru pro pořad Nový den na CNN Prima News.

Konec srandy. Exšéf ČEZu k cenám elektřiny, burze, Fialovi. Odhalil vše
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Jaroslav Míl, expert na energetiku a bývalý šéf ČEZ

Současný vývoj cen energií podle Jaroslava Míla odpovídá tomu, jak je nastaven trh, který ale podle něho v podstatě neexistuje. „Spotřebitelé platí zcela nesmyslné částky z několika důvodů,” uvedl Míl. Jedním z důvodů jsou podle něho emisní povolenky, které se staly předmětem spekulací, což vedlo k dramatickému nárůstu jejich cen.

„Druhou příčinou je, že v Německu došlo k dramatickému nárůstu výroby energie z obnovitelných zdrojů. Důsledkem toho je výrazně zvýšená spotřeba plynu, protože pouze plynové elektrárny umí nahradit výpadky obnovitelných zdrojů, které fungují jenom když fouká nebo svítí. Bohužel pro nás Rusko utáhlo kohoutky, ceny plynu šly brutálně nahoru a zároveň s tím i ceny elektrické energie,” uvedl na obrazovce CNN Prima News.

Reagoval i na otázku, proč vláda nepodniká kroky, které by vedly ke snížení extrémních cen energií. „Vláda je pod tlakem. Těch, kteří vydělávají na těchto vysokých cenách, je ohromné množství. Sám jsem loni na podzim na uzavřeném fóru vysvětloval systém emisních povolenek a nebyl jsem jediný, který měl názor, že jsou předmětem manipulací. Zjistíte ale, že většina měla zájem zachovat systém, protože jim z řady obchodních důvodů vyhovoval. Do vlády se dostává řada protichůdných názorů, v řadě případů obchodně a finančně motivovaných a je pro ni velmi těžké se rozhodnout. Nemluvě o tom, že když se podíváte do médií, tak panika z toho, co by řekli minoritní akcionáři, kdyby neměli vyplacenou velkou dividendu nebo kdyby jim někdo krátil zisk z 500 procent na 30, že by byli ochuzeni. Není to pravda,” má jasno expert.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…